Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ καταργούν τις κάρτες αναλήψεων ATMs - Αναλήψεις μέσω κινητών τηλεφώνων

Πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ καταργούν τις κάρτες αναλήψεων ATMs - Αναλήψεις μέσω κινητών τηλεφώνων
Η νέα τεχνολογία είναι θελκτική για τις τράπεζες, καθώς θεωρούν ότι δύσκολα κάποιος στη σημερινή εποχή μπορεί να ξεχάσει το ίδιο εύκολα στο σπίτι του μια κάρτα ανάληψης και το «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο
Οι τράπεζες στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερο επενδύουν στην αντικατάσταση των καρτών ανάληψης μετρητών Αυτομάτων Ταμειο-λογιστικών Μηχανών (ATMs) από εφαρμογές για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των πελατών τους.
Για παράδειγμα, η JP Morgan Chase - που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο (18 χιλιάδων) ATMs στις ΗΠΑ - έχει ενεργοποιήσει την αντίστοιχη δυνατότητα σε μερικές εκατοντάδες ATMs σε τέσσερις πιλοτικές πόλεις (περιλαμβανομένων του Μαϊάμι και του Σαν Φρανσίσκο), ενώ 6 χιλ. ακόμα ATMs της έχουν αναβαθμιστεί και αναμένεται να προσφέρουν σύντομα τις νέες δυνατότητες ανάληψης μετρητών χωρίς κάρτα ανάληψης.
Οι τράπεζες Bank of America και Wells Fargo σχεδιάζουν να προσφέρουν δυνατότητες συναλλαγών χωρίς κάρτα ανάληψης, σε όλα τα ATMs τους στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2017.
Η νέα τεχνολογία είναι θελκτική για τις τράπεζες, καθώς θεωρούν ότι δύσκολα κάποιος στη σημερινή εποχή μπορεί να ξεχάσει το ίδιο εύκολα στο σπίτι του μια κάρτα ανάληψης και το «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο.
Όμως, όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οποιαδήποτε νέα τεχνολογία στον χρηματο-οικονομικό τομέα φέρνει μαζί της και νέα κενά ασφαλείας.
Αν και η υποκλοπή των στοιχείων ασφαλείας ενός τραπεζικού λογαριασμού (όνομα και κωδικός χρήστη) σε συνδυασμό με τη χρήση της «έξυπνης» εφαρμογής της τραπέζης έχει οδηγήσει στην κλοπή χρημάτων ανυποψίαστων καταθετών σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απώλειες των τραπεζικών πελατών έχουν αποκατασταθεί, ενώ σε γενικές γραμμές οι τράπεζες που υιοθετούν τη σταδιακή κατάργηση των καρτών αναλήψεων αναφέρουν μικρότερα ποσοστά απάτης στα ATMs τους σε σύγκριση με τη χρήση των παραδοσιακών καρτών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συστήματα των τραπεζών επιτρέπουν την προετοιμασία μιας επικείμενης συναλλαγής ATM στην τραπεζική εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου του καταθέτη και την εκτέλεσή της στο ATM σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με την ψηφιακή ανάγνωση ενός κωδικού γρήγορης απόκρισης (QR code).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης