Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Παραμένει το όριο του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών για αμυντικές δαπάνες - Εντείνεται η συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ

tags :
ΕΕ: Παραμένει το όριο του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών για αμυντικές δαπάνες - Εντείνεται η συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που πληροί αυτόν τον στόχο ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες εποχές
«Η ΕΕ συμφωνεί στη διατήρηση του 2% του ΑΕΠ ετησίως, για αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών της που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «με βάση τον κατάλογο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που πληροί αυτόν τον στόχο ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες εποχές».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα.
Ο Μ. Σχοινάς προσέθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την άμυνα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε θέματα κρίσης, αρχής γενομένης από τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους.
Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε πως το θέμα αποσαφηνίστηκε στη "σημαντική συμφωνία" που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΕ Donald Tusk και ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean Claude Juncker, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, τον περασμένη Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά υιοθέτησε τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα της ευελιξίας για τις αμυντικές δαπάνες, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι οι έκτακτες αμυντικές δαπάνες είναι αυτές που μπορούν να εξαιρεθούν από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι της Επιτροπής, σημείωναν ότι αυτό δεν αφορά τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης