Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΡΑΕ: Προσωρινή λύση έως τον Ιούνιο 2017 για τη χρέωση των προμηθευτών - Κομβικής σημασίας οι εφεδρείες

ΡΑΕ: Προσωρινή λύση έως τον Ιούνιο 2017 για τη χρέωση των προμηθευτών - Κομβικής σημασίας οι εφεδρείες
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις που εξέφρασαν στη δημόσια διαβούλευση οι παραγωγοί–προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος από τη μία πλευρά και οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ από την άλλη
(Upd) Προσωρινή λύση έως τον Ιούνιο δίνει η ΡΑΕ στο θέμα της χρέωσης προμηθευτή, θέτοντας ως ωριαίο πλαφόν τα 15 ευρώ/MWh.
Η τιμή αυτή υπολογίζεται ότι θα σημάνει επιβάρυνση της τάξης των 6 έως 7 ευρώ/MWh για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χρέωση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου δηλαδή από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου και έως τον Ιούνιο όποτε η ΡΑΕ θα επανεξετάσει την μεθοδολογία προσδιορισμού της χρέωσης συνυπολογίζοντας το μείζον όπως αποδείχθηκε ζήτημα των εφεδρειών.
Επί της ουσίας η σημερινή ολομέλεια της ΡΑΕ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από 8 ώρες, αποφάσισε την μείωση του ωριαίου πλαφόν που ήδη είχε θέσει από τα 40 ευρώ /MWh στα 15 ευρώ/MWh.
Επίσης η ΡΑΕ αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε κατώφλι αλλά ούτε και εβδομαδιαίο πλαφόν στη χρέωση όπως εισηγούνταν ο ΛΑΓΗΕ.
Αποφάσισε ακόμη ότι για το υπολογισμό της χρέωσης δεν θα εξαιρούνται οι εφεδρείες, τις οποίες θεωρεί έναν σημαντικό παράγοντα προσδιορισμού τόσο της εικονικής όσο και της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Για το λόγο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή θα ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ, εντός του επόμενου μήνα, να της εισηγηθεί σχέδιο προσδιορισμού των εφεδρειών (πρωτεύουσα, δευτερεύουσα, τριτεύουσα).
Με βάση το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ θα διαμορφώσει την τελική μεθοδολογία προσδιορισμού των εφεδρειών η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αναθεώρηση της χρέωσης των προμηθευτών τον Ιούνιο.
Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η σημερινή απόφαση θα οδηγήσει τελικώς σε ετήσια επιβάρυνση των προμηθευτών της τάξεως των 350 εκατ.ευρώ, όπως είχε προϋπολογισθεί και θεωρεί ότι είναι επαρκέστατη για την ομαλή λειοτυργία της αγοράς έως τον Ιούνιο.
Σε ότι αφορά την μη καταβολή στον ΛΑΓΗΕ της συγκεκριμένης χρέωσης, η οποία σταμάτησε καταρχήν από τη ΔΕΗ που δήλωσε ότι "δεν πληρώνει" και εν συνεχεία από ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πηγές της ΡΑΕ σημείωναν ότι η ΔΕΗ έχει υποσχεθεί πως μετά την ρύθμιση θα αποκαταστήσει τις πληρωμές ενώ η αρχή θα παρέμβει κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων επιδιώκωντας να πείσει το δικαστήριο ότι το ζήτημα έχει ρυθμισθεί.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Συνεδριάζει σήμερα 16/2 η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με κεντρικό θέμα τη λύση του γόρδιου δεσμού που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της περίφημης πλέον, χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ.
Η Αρχή προκειμένου να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δεν έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις των φορέων της αγοράς όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της σύντομης διαβούλευσης.
Επέλεξε η δημοσιοποίηση να γίνει παράλληλα με την απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια της, επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, σε ότι αφορά την αναθεώρηση της μεθοδολογίας προσδιορισμού της χρέωσης.
Ωστόσο σε αδρές γραμμές οι θέσεις των παικτών της αγοράς είναι γνωστές και συνοψίζονται σε δυο αντικρουόμενες γραμμές.  
Από τη μια πλευρά οι παραγωγοί – προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε κοινό μέτωπο πλέον με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη χρέωση είναι προβληματική, αναποτελεσματική, οδήγησε σε υπέρογκες επιβαρύνσεις, επιδρά αρνητικά στον ανταγωνισμό και είναι νομικά αίολη.  
Έτσι οι παραγωγοί - προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές όπως εκφράστηκαν μέσω του ΣΕΒ (World Energy News 14/2) ζητούν την πλήρη αναθεώρηση του μέτρου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της όποιας απόφασης της ΡΑΕ εάν κρίνουν ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ειδικά οι μικρότεροι από αυτούς, που αισθάνονται πολύ εντονότερα την οικονομική πίεση λόγω της καθυστέρησης πληρωμής από τον ΛΑΓΗΕ της ενέργειας που εγχέουν στο σύστημα (οι οφειλές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ) αγωνίζονται υπέρ της διατήρησης της χρέωσης των προμηθευτών.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για μια καθαρά ανταποδοτική χρέωση που καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο, λόγω ΑΠΕ, ρεύμα που αγοράζουν.

Υπέρ της διατήρησης του μέτρου η ΡΑΕ

Μεταξύ των υποστηρικτών όμως της συγκεκριμένης χρέωσης, είναι και η ίδια η ΡΑΕ που είχε εισηγηθεί το μέτρο στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Τα στελέχη της Αρχής θεωρούν ότι το μέτρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αρθεί, διότι για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα έπρεπε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους) κατά τουλάχιστον 30%.
Μάλιστα σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη χρέωση θα πρέπει να διατηρηθεί όχι μόνο γιατί θα οδηγήσει σε κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ έως το τέλος του 2017, αλλά και γιατί στη συνέχεια τα έσοδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΡΑΕ εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας η χρέωση των προμηθευτών πρέπει και θα συνεχίσει να υφίσταται.
Επίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει τη μορφή τέλους και για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να έχει δυο ανώφλια και κατώφλι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πρόβλημα που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οφείλεται στο γεγονός ότι η ΟΤΣ εκτοξεύτηκε λόγω της κρίσης και στα 200 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η χρέωση των προμηθευτών διαμορφώθηκε σε λογικά και αποδεκτά επίπεδα όσο η ΟΤΣ κινούνταν σε επίπεδα μέχρι και τα 120 ευρώ/MWh.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό με τη σημερινή απόφαση της η ΡΑΕ να συμπεριλάβει στον αλγόριθμό προσδιορισμού της χρέωσης παράμετρο που θα σχετίζεται με το ύψος της Οριακής Τιμής του Συστήματος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης