Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανεξετάζεται το ασφαλιστικό «χαράτσι» - Δεκτή από τον ΕΦΚΑ η μερική καταβολή εισφοράς

Επανεξετάζεται το ασφαλιστικό «χαράτσι» - Δεκτή από τον ΕΦΚΑ η μερική καταβολή εισφοράς
Τα μερίσματα θα εισφοροδοτηθούν (θα καταβάλλεται δηλαδή εισφορά επ' αυτών) στις περιπτώσεις των μετόχων άνω του 3% οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. μιας Α.Ε.
Δεκτή θα γίνεται από το σύστημα του ΕΦΚΑ η μερική καταβολή εισφοράς έως το ύψος που κατέβαλε ο ελεύθερος επαγγελματίας με το προηγούμενο σύστημα.
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, εάν οι εισφορές των ασφαλισμένων εμφανίζονται αυξημένες μπορούν να καταβάλουν μερική εισφορά τουλάχιστον ίση μ' εκείνη που κατέβαλαν πριν το νέο ασφαλιστικό και να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Ωστόσο προς το παρόν οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να χορηγούν ενημερότητα ούτε έχει εκδοθεί κάποια επίσημο έγγραφο.
Πάντως στο υπουργείο εργασίας επικρατεί ανησυχία για την εισπραξιμότητα των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με δεδομένο ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι ενδεικτικοί μήνες για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η ανησυχία αποτυπώνεται και στα σενάρια που διακινούνται μετά το Eurogroup τα οποία αναφέρουν ότι ανάμεσα στις ελαφρύνσεις που εξετάζονται ως αντισταθμιστικά μέτρα στην ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου (προκειμένου η παρέμβαση να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη) είναι και οι αλλαγές στο σύστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στην ίδια εκδήλωση για το ασφαλιστικό , η Γενική Γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης κ. Στέλλα Βρακά ξεκαθάρισε ότι, οι μέτοχοι που δεν κατέχουν άνω του 3% και δεν είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. δεν υπάγονται στην ασφάλιση οπότε τα μερίσματα δεν θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές.
Αντίθετα, τα μερίσματα θα εισφοροδοτηθούν (θα καταβάλλεται δηλαδή εισφορά επ' αυτών) στις περιπτώσεις των μετόχων άνω του 3% οι οποίοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. μιας Α.Ε.
Επίσης ανέφερε ότι, σε περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από διαφορετική ιδιότητα-δραστηριότητα-απασχόληση (π.χ. μισθωτός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα ή μηχανικός και ταυτόχρονα ελευθέριο επάγγελμα), θα καταβάλλονται εισφορές στο σύνολο των εισοδημάτων και για τον υπολογισμό της ανώτατης βάσης ασφαλιστέων αποδοχών (οροφή των 5.860,80 ευρώ), θα προηγείται στην ασφάλιση πάντα το εισόδημα από μισθωτές εργασίες και αν δεν υπάρχουν τέτοιες, θα προηγείται το βιοποριστικό επάγγελμα (εκείνο δηλαδή με τις μεγαλύτερες αποδοχές).

Παραδείγματα:


α) Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ και μηνιαίο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα 5.000 ευρώ, θα πληρώσει εισφορές στα 3.500 ευρώ που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες βάσει του άρθρου 38 (προηγούνται πάντα οι μισθωτές) και μέχρι του συνόλου των 5.860,80 ευρώ (οροφή), δηλαδή για τα 2.360,80 ευρώ, θα καταβάλει εισφορές με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39.

β) Μηχανικός έχει μηνιαίες αποδοχές από την ιδιότητά του ως μηχανικός 3.500 ευρώ και ταυτόχρονα διατηρεί και κατάστημα με μηνιαίες αποδοχές 3.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή θα αποδοθούν εισφορές βάσει του άρθρου 39 για όλα τα εισοδήματα αλλά, για τα 3.500 ευρώ (μηχανικός) με συντελεστή 37,95% και για τα υπόλοιπα 2.360,80 ευρώ (από το κατάστημα και έως του συνόλου των 5.860,80) με συντελεστή 26,95%.

Την ίδια ώρα καθώς τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν μετά την Καθαρή Δευτέρα η απειλή της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς επικρέμεται πάνω από τους σημερινούς συνταξιούχους από το τέλος του 2018 ή και νωρίτερα αν απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».
Το ΔΝΤ ζητά να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Στο Eurogroup επισημάνθηκε ότι η προνομοθέτηση των μέτρων θα γίνει μετά τη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο πακέτο που αφορά εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό σύστημα.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι συζητήθηκε η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μένει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης