Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε «θολό τοπίο» η κυβέρνηση – Εγκλωβισμένη σε διαπραγμάτευση «δούναι» χωρίς «λαβείν»

Σε «θολό τοπίο» η κυβέρνηση – Εγκλωβισμένη σε διαπραγμάτευση «δούναι» χωρίς «λαβείν»
Στις συζητήσεις τις επόμενης εβδομάδας σε επίπεδο υπουργών και τεχνικών κλιμακίων υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει η βάση για την τελική συμφωνία
Συγκρατημένη ικανοποίηση αλλά και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Από τη μία υποδέχθηκε με ανακούφιση την απόφαση για άφιξη του κουαρτέτου των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη 28/2/2017 στη Αθήνα, αλλά από την άλλη γνωρίζει ελάχιστα για το που θα «κλείσει ο λογαριασμός» και πως θα διαμορφωθεί τελικά το «ύψος και το εύρος» των απαιτήσεων των δανειστών για να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση.
Και μπορεί «πολιτική συμφωνία» να μην επιτεύχθηκε και …«λευκός καπνός» να μη βγήκε από το Eurogroup στις 20/2 και τις παρασκηνιακές συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως «μπήκε ένα ξύλο και έτσι δεν έσβησε η φωτιά» στο «καμίνι» των διαπραγματεύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο ενώ κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαβουλεύσεων της διαπραγμάτευσης ανέφεραν ότι στις συζητήσεις τις επόμενης εβδομάδας σε επίπεδο υπουργών και τεχνικών κλιμακίων υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει η βάση για την τελική συμφωνία.
Με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup το χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την επίτευξη ενός Staff Level Agreement (συμφωνία επί της αρχής) στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σε έναν νομοθετικό μαραθώνιο φέρνοντας μπαράζ νομοσχεδίων με προαπαιτούμενα στη Βουλή.
Μάλιστα δεν αποκλείεται τα μέτρα για την β΄ αξιολόγηση να έρθουν ως ένα ενιαίο νομοσχέδιο-σκούπα ώστε να περιοριστούν τυχόν φαινόμενα διαφοροποιήσεων από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρμένουν επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα καχύποπτοι καθώς από την ελληνική πλευρά έγιναν σημαντικά βήματα υποχώρησης σε αντίθεση με τους δανειστές που ακόμα δεν έχουν ανοίξει «πλήρως και ειλικρινώς» τα χαρτιά τους.
Η Αθήνα έχει ήδη βάλει αρκετό «νερό στο κρασί της» καθώς έκανε ένα βήμα πίσω από την διατυπωμένη «κόκκινη γραμμή» της και τελικά αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων που ζητούσαν το ΔΝΤ και το Βερολίνο για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα χειροπιαστό στο φλέγον -για την αγορά και το τραπεζικό σύστημα- θέμα της ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ενώ και οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετατίθενται χρονικά για μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος -τον Αύγουστο του 2018- όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζεμπλουμ.
Όσο για τον τελικό …λογαριασμό δηλαδή το νέο πακέτο μέτρων αυτό θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας με τον πρόεδρο του Eurogroup να μιλά για «βαθιές μεταρρυθμίσεις» και κοινοτικές πηγές να αναφέρουν πως ο πήχης των απαιτήσεων παραμένει ψηλά με λήψη μέτρων ύφος 3,5 δις ευρώ.
Πάντως, η προοπτική επίτευξης συμφωνίας επαναφέρει έστω και προσωρινά την «κανονικότητα» και την «ηρεμία» στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την κυβέρνηση να αναζητά την πολιτική και επικοινωνιακή «φόρμουλα» για να διαχειριστεί την «επώδυνη συμφωνία».
Στα θετικά των χθεσινών συζητήσεων είναι και η δυνατότητα επιστροφής στο εργασιακό καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος κάτι όμως που μένει να προσδιοριστεί από τα τεχνικά κλιμάκια.
Επιπλέον η Commission, δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο Eurogroup, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ με στόχο την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Όσο για την πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ είναι ενδεικτική των διαθέσεων και προθέσεων του Ταμείου να κάνει ελάχιστες αν όχι μηδενικές υποχωρήσεις.
«Χαιρετίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών για την επίτευξη των απαιτήσεων των Θεσμών σε ζητήματα-κλειδιά» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΝΤ που στέλνει νέο …τελεσίγραφο συμπληρώνοντας πως «σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».
Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τα νέα δεδομένα στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 18:30 στην Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν τα όρια των «συμβιβασμών και υποχωρήσεων» με τους δανειστές και κατ επέκταση να εξεταστούν και τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτική Ομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης