Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Στο Φαρμακονήσι η Τουρκία πλησίασε την κόκκινη γραμμή - Την επόμενη φορά η απάντηση θα είναι σκληρή

Κοτζιάς: Στο Φαρμακονήσι η Τουρκία πλησίασε την κόκκινη γραμμή - Την επόμενη φορά η απάντηση θα είναι σκληρή
Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί και η απάντηση μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε είπε ο κ.Κοτζιάς
Την θέση ότι στο Φαρμακονήσι η Τουρκία κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί και η απάντηση μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».
Αυτό υποστήριξε ο κ.Κοτζιάς σε χθεσινή συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός έκανε εκτέλεση βολών σε θαλάσσια περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι, δεν είναι παιχνίδι παρά μόνο σε εισαγωγικά» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο κ.Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία «νευρική δύναμη» υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα έχει κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και έχει κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία, για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και τη γενικότερη συμπεριφορά της.
«Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε.
Αλλά θέλω να το ξαναπώ, δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε.
Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο.
Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας.
Κάνουν μεγάλο λάθος.
Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν» είπε ο κ.Κοτζιάς, τονίζοντας ότι δεν βλέπει άλλο δρόμο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών από τη διπλωματία και από το Δίκαιο..
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στάθηκε στην ανάγκη να μείνει ζωντανή η διαδικασία.
«Γι’ αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Ανταστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρ’ όλο που πιστεύω ότι μέχρι να γίνει το Δημοψήφισμα, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι» είπε ο υπ. Εξωτερικών, τονίζοντας ότι το ζήτημα της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων είναι για την Τουρκία το πιο αδύναμο της σημείο για την Κύπρο.
Παράλληλα, κάλεσε την Άγκυρα να κάνει έναν ουσιαστικό, πραγματικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις, για να μην «σπάσει» η διαπραγμάτευση ενώ για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό,  κάλεσε την Ευρώπη να υπενθυμίζει πιο συχνά την οικονομική εξάρτηση της Άγκυρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης