Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ρουμελιώτης (Attica Bank): Πιστεύω ακράδαντα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει - Θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις

Ρουμελιώτης (Attica Bank): Πιστεύω ακράδαντα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει - Θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις
Ο πρόεδρος της Attica Bank εξέφρασε την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει μείωση του χρέους
Τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει, αλλά και ότι ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών θα υποχωρήσει προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα, εξέφρασε σήμερα (2/3/2017), από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απευθυνόμενος σε κοινό επιχειρηματιών.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωση του χρέους» της Ελλάδας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει σε μακροχρόνια βάση με χρέος που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι γίνεται «πάλη», στο πλαίσιο και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η άρση των capital controls ή και η επέκταση των μέτρων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους και την εξωστρέφειά τους.

Θα γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές

Αναλυτικότερα, ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά αξιολόγηση, πιστεύω ακράδαντα ότι θα κλείσει.
Θα κλείσει με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς.
Οι παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια ολόκληρη δεκαετία δεν συνεισφέρουν σε μια εποικοδομητική λύση και στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα [...] Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% πάνω από δύο χρόνια.
Αυτά τα λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, που στηρίζεται σε έρευνα για 55 χώρες τα τελευταία 200 χρόνια».

Η λιτότητα ως λύση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, δεν μπορούμε να ζητάμε παράλογα πράγματα από μια χώρα, η οποία βασικά έχει υποστεί τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της.
«Ελπίζω η Ευρώπη να καταφέρει στο άμεσο μέλλον να βρει μια λύση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.
Η λιτότητα ως λύση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, διότι πλήττει την πραγματική οικονομία [...] συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και εν πάση περιπτώσει δεν συμβάλει στη δική μας ειδική περίπτωση απομείωσης του χρέους» σημείωσε ο πρόεδρος της Αttica Bank.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει πετύχει πολλές μεταρρυθμίσεις, «όπως τονίζουν και οι διεθνείς οργανισμοί», ενώ βεβαίως απομένει να γίνουν κι άλλα πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά ώστε να εκσυγχρονιστεί το κράτος και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να προωθεί επενδύσεις και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Αργά ή γρήγορη θα γίνει μείωση του ελληνικού χρέους

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωσή του.
«Τα βραχυπρόθεσμα (μέτρα) ήταν μια ανάσα.
Θα βοηθήσουν σε ένα ορίζοντα μέχρι το 2060 να απομειωθεί το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ, αλλά δεν φτάνει αυτό [...]
Χρειάζονται και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικά απομείωση του χρέους τα επόμενα 10-15 χρόνια» σημείωσε ο ίδιος.

Προχωρά η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

Για το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι προχωρά σε αναδιαρθρώσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, οι οποίες όπως είπε ήδη μείωσαν σημαντικά το στελεχιακό τους δυναμικό, αφού περίπου 20.000 υπάλληλοι και στελέχη έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία επτά χρόνια και προβλέπεται ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί στα επόμενα χρόνια λόγω της ψηφιοποίησης.
«Παλεύουμε μέσα στην ΕΕΤ να πετύχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την άρση των capital controls ή την επέκταση των μέτρων που θα διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους και την εξωστρέφειά τους [...]
Κύριο μέλημά μας είναι να επιτραπεί επιτέλους το άνοιγμα νέων λογαριασμών» κατέληξε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης