Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συγκρατημένη αύξηση 7% των αμυντικών δαπανών της Κίνας το 2017 παρά τις πιέσεις λόγω Trump

Reuters: Συγκρατημένη αύξηση 7% των αμυντικών δαπανών της Κίνας το 2017 παρά τις πιέσεις λόγω Trump
Στο 1 τρισ. γουάν (148 δισ. δολ.) θα ανέλθει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας με αυτή την αύξηση
Αψηφώντας τις πιέσεις για μία γενναία αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες, η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο 4/3 ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της για το 2017 θα αυξηθεί κατά 7%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, όπως μεταδίδει το Reuters.
To 2016 με την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται, οι αμυντικές δαπάνες είχαν επίσης τη μικρότερη αύξηση τα τελευταία έξι χρόνια και συγκεκριμένα 7,6%.
Με την κυβέρνηση Trump να προτείνει μία εκτόξευση της τάξης του 10% στις στρατιωτικές δαπάνες για το 2017 και τις ανησυχίες για πιθανές φιλονικίες με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και για το θέμα της Ταϊβάν, η Κίνα δέχεται πιέσεις για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της.
Εφημερίδες γράφουν ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 10% και 12% εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί με τον Trump.
Σε ανάλογο ύφος τοποθετήθηκε και Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters, ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Fu Ying εξήγησε ότι οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 1,3% του ΑΕΠ και σε αυτά τα επίπεδα ήταν και τα προηγούμενα χρόνια.
To ποσό που θα διατεθεί για τις αμυντικές δαπάνες θα ανακοινωθεί την Κυριακή 5/3.
Χαμηλότερα θα τεθεί και ο στόχος για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2017 και συγκεκριμένα στο 6,5%, σε αντίθεση με το 2016 που κυμαινόταν από 6,5% - 7%.
Η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας στην περιοχή της έχει προκαλέσει εκνευρισμό, επειδή κρατάει μία επιθετική στάση στη Νότια Σινική Θάλασσα και απέναντι στην Ταϊβάν, που τη θεωρεί έδαφός της.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν περιμένει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύεται στρατιωτικά, ενώ αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε υψηλές τις αμυντικές δαπάνες της, οι οποίες στερούνται και διαφάνειας.
Υπάρχουν, πάντως, και άλλες ανησυχίες για τον στρατό της Κίνας και για το πώς θα διαχειριστεί ο πρόεδρος Xi Jinping τη μείωση κατά 300 χιλιάδες στρατιώτες που είχε ανακοινωθεί το 2015 και πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017.
Τον περασμένο μήνα βετεράνοι Κινέζοι στρατιώτες διαδήλωσαν για δύο συνεχόμενες μέρες στο Πεκίνο ζητώντας να τους καταβληθούν τα συνταξιοδοτικά τους προνόμια.
"Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με αυτούς και ο στρατός ελπίζει σε περισσότερα έσοδα για να διαπραγματευτεί μαζί τους" ανέφερε Ασιάτης διπλωματούχος στο Πεκίνο.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός ήταν το 954,36 δισ. γουάν (138,4 δισ. δολ.) το 2016, οπότε με μία αύξηση της τάξης του 7% θα ανέλθει στο 1,02 τρισ. γουάν (148 δισ. δολ.) για το 2017.
Οι ΗΠΑ προσανατολίζονται από την πλευρά τους σε αύξηση 10% στις αμυντικές δαπάνες, που σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθουν στα 603 δισ. δολ., καθώς παρά τις πληγές που τους έχουν προκαλέσει οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης