Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΤτΕ): Καλό νέο η ανάπτυξη το 2016, καλύτερο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Στουρνάρας (ΤτΕ): Καλό νέο η ανάπτυξη το 2016, καλύτερο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης
«Ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% από 3,5% που είναι τώρα, μετά το 2021 θα σταθεροποιήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας
Για την Ελλάδα και τις οικονομικές προοπτικές της όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, όπως και για την ευρωζώνη μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021».
Αυτό, όπως είπε, «θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους»
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη για όλο το 2016 και ότι ένα γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα βοηθήσει για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Έκανε επίσης μία αναδρομή από την αρχή της κρίσης το 2009, υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 14 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2016 και το πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 12 μονάδες.
Συγκεκριμένα για το 2016 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2%, έναντι στόχου για 0,5% και η πραγματική βελτίωση του ισοζυγίου είναι 17 μονάδες.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε επίσης κατά 15μονάδες, ενώ αποκαταστάθηκαν και η ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα των τιμών στα επίπεδα του 2000.
Την ίδια στιγμή έχουν γίνει δομικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στην αγορά εργασίας, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό, ενώ είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προσελκύσουμε επενδυτές και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη.
Οι εξαγωγές έχουν επίσης αναπτυχθεί, ενώ ο τουρισμός και η ναυτιλία είχαν απόδοση κατώτερη του αναμενομένου το 2011-12, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.
Η ανεργία αν και έχει υποχωρήσει παραμένει σε υψηλά επίπεδα και πρέπει να εστιάσουμε στη βελτίωση των προσόντων των νέων ανθρώπων, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, καθώς έχει φτάσει στο 180% και αυτό συμβαίνει γιατί τα επιτόκια του χρέους είναι μεγαλύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018, υποστηριζόμενη από την αύξηση της κατανάλωσης (1,6% και στα δύο χρόνια) και των εξαγωγών (4% το 2017 και 5% το 2018).
Όσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική της αγοράς εργασίας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί η αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος δεκαετίας θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 13,4%.
Επίσης τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 20 μονάδες ως το 2060, ενώ ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% από 3,5% που είναι τώρα, μετά το 2021 θα σταθεροποιήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.
To χρέος παραμένει βιώσιμο όταν οι ανάγκες χρηματοδότησής του είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% μακροπρόθεσμα, εξήγησε ο Στουρνάρας, που θεωρεί ότι ακόμα και μία μέτρια ελάφρυνση του χρέους θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του χρέους.
Φυσικά η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερη ανάπτυξη, απόρροια των χαμηλότερων πλεονασμάτων και το κόστος μπορούν να επωμιστούν από κοινού η Ελλάδα και ο ESM.
Όσον αφορά την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να συντηρήσει το ευρώ, ακολουθώντας μία νομισματική πολιτική που θα καταπολεμήσει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις, θα βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες και θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Η ευρωζώνη τώρα ανακάμπτει και το θέμα είναι να παρουσιαστεί πιο ανθεκτική σε μελλοντικά σοκ που θα προκύψουν.
Χρειάζεται ευελιξία στις τιμές και τους μισθούς, διευκόλυνση στην είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά και ένα φιλικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα, με χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από τον δημόσιο  τομέα και σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Όλα αυτά τα βοηθήσουν την ευρωζώνη να αποφύγει μελλοντικά σοκ, να αυξήσει την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης