Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πισσαρίδης (οικονομολόγος): Η έλλειψη επενδύσεων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής κυβέρνησης

Πισσαρίδης (οικονομολόγος): Η έλλειψη επενδύσεων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής κυβέρνησης
Πως μπορεί μια κυβέρνηση να φέρει εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό τομέα για να κάνει επενδύσεις όταν δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης αλλά και τη μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε την απορία του «πως μπορεί μια κυβέρνηση να φέρει εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας για να κάνει επενδύσεις και να ανοίξει θέσεις εργασίας, όταν η ίδια κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, και ο πρωθυπουργός της δεν τηρούν όσα συμφώνησαν με τους πιστωτές και Ευρωπαίους εταίρους».
Όπως σχολίασε «το δημοψήφισμα του 2015 είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, γιατί ο πρωθυπουργός υποστήριξε τόσο πολύ το 'όχι' και μετά έκανε πάνω-κάτω όσα υποστηρίζαμε εμείς του 'ναι'.
Αν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του 'όχι', έφερε το ίδιο αποτέλεσμα σαν να ψηφιζόταν το 'ναι'.
Οι λόγοι είναι πολιτικοί και εγώ ως οικονομολόγος δεν μπορώ να τους εξηγήσω».
Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξει, αλλά κατ' ουσίαν υπάρχει μεγάλο κενό.
Όπως αναφέρει ο κ. Πισσαρίδης, «πιστεύω ότι έχουν αλλάξει οι καιροί από το 2015, δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά στην ελληνική οικονομία και δεν νομίζω να φτάσαμε στο σημείο που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός».
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή τόνισε ότι «αναφορικά με το τέταρτο μνημόνιο, οι Θεσμοί θα προσφέρουν και τέταρτο μνημόνιο του χρόνου.
Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος πως θα θέσουν στην Ελλάδα πιο ευνοϊκούς όρους.
Οπότε αυτό που μας μένει είναι με δική μας πρωτοβουλία να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη».
«Αν ήμουν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούσαν την άποψή μου, θα έβλεπα τα στοιχεία που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία. Και το μεγαλύτερο κενό είναι η απουσία επενδύσεων.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό στις επενδύσεις, δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας γιατί οι επιχειρήσεις δεν έχουν κίνητρο, οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο λόγω της γραφειοκρατίας - αυτό είναι που επείγει τώρα», υπερθεματίζει.

Έλλειψη ρευστότητας
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρήμα, οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν και δεν υπάρχουν μαζεμένα χρήματα σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Γι' αυτό και οι ξένες επιχειρήσεις δεν έρχονται για επενδύσεις, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας», επισημαίνει σε άλλο σημείο ο κ. Πισσαρίδης.

Τα λάθη των πιστωτών
Στην περίπτωση της Ελλάδας το λάθος που έκαναν οι πιστωτές ήταν πως δεν έκαναν κάτι άμεσο.
«Άφησαν το πρόβλημα μέχρι το 2012. Θα βοηθούσε όμως πολύ περισσότερο αν αυξανόταν η ανταγωνιστικότητα στην αγορά προϊόντων.
Επέβαλαν λιτότητα στην αγορά εργασίας, και γι' αυτό φταίει η Γερμανία και ο Schaeuble», τόνισε ο βραβευμένος Οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης