Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος: 120 δισ ευρώ σε καταθέσεις χάθηκαν λόγω κρίσης και 37 δισ ευρώ λόγω PSI

Προβόπουλος: 120 δισ ευρώ σε καταθέσεις χάθηκαν λόγω κρίσης και 37 δισ ευρώ λόγω PSI
Την κρίση στην Ελλάδα δεν την δημιούργησαν οι τράπεζες, ήρθε στις τράπεζες
«Περισσότερα από 120 δις ευρώ σε καταθέσεις χάθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω της κρίσης στην Ελλάδα την οποία δεν δημιούργησαν οι τράπεζες, ήρθε στις τράπεζες» τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο 2ου οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στην ομιλία του με θέμα «το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών από το PSI άγγιξαν τα 37 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά ήρθε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και η τρίτη αποδεικνύοντας ότι η κρίση ήρθε στις τράπεζες λόγω της κατάσταση της οικονομίας και δεν προκλήθηκε από αυτές.
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον είναι πιο ανθεκτικές, όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η χαμηλή κερδοφορία.
Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στα χαμηλά επιτόκια και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το μέλλον των ευρωπαικών τραπεζών 

Ο καθηγητής Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανέλυσε την κατάσταση των τραπεζών της χώρας του μετά και την κρίση που πέρασαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πώς κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι διαφορετική από των αμερικανικών, δεδομένου ότι στην ήπειρο μας δεν έχουμε πανευρωπαϊκές τράπεζες, όπως στις ΗΠΑ. Έχουμε εθνικές τράπεζες με διεθνείς λειτουργίες.
Από την πλευρά του, ο Martin Hellwig, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, δήλωσε ότι στην Ευρώπη είχαμε πολλές διασώσεις τραπεζών και παρέμεινε στη γερμανική γραμμή ότι δε θα ήταν καταστροφικό να υπήρχαν και διαλύσεις τραπεζών αν ήταν ανάγκη.
"Δεν είμαι σίγουρος ότι μία bad bank μπορεί να είναι καλύτερη από το συνδυασμό της διάλυσης μίας τράπεζας και της ανακεφαλαιοποίησης", είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διάφορες περιπτώσεις διασώθηκαν τράπεζες για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Η υπεύθυνη του Τομέα Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΚΤ, Ελένη Αγγελοπούλου, υπερασπίστηκε της πολιτικής της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών, τονίζοντας ότι μπορεί να προστατέψει τους φορολογούμενους πολίτες.
Τόνισε ότι η ΕΚΤ πήρε μαθήματα από την κρίση, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα.
Ο Dejan Soskic, Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Σερβίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ολοκληρωθεί ο μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, τότε θα υπάρξει χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credicom, Άνθιμος Θωμόπουλος, τόνισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια μας έδειξαν ότι δεν είναι δυνατό να καταρρεύσει συστημική τράπεζα χωρίς να υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία.
Στην παρέμβαση του, ο Eric Tourret, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Hellenic Financial Stability Fund, εξήρε το ρόλο του Γιώργου Προβόπουλου στην κρίση λέγοντας ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είχαμε τόσο μεγάλη συγκέντρωση του τομέα των τραπεζών όπως στην Ελλάδα. Από τις 25 τράπεζες, πλέον η χώρα διαθέτει 4 συστημικές τράπεζες και προέβλεψε σταθεροποίηση του τομέα τα απόμενα χρόνια.
Ο διευθυντής της Greenmantle, Δημήτρης Βαλάτσας, έκανε μία περιγραφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα χρόνια της κρίσης, τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κούρεμα, την αγορά ομολόγων και το πέρασμα στη νέα τεχνολογική εποχή.
Ο Χρήστος Καβουνίδης της Bolton Consulting Group ανέλυσε το πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει η επιχειρηματικότητα των τραπεζών και να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης