Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά τις 16 Απριλίου η προνομοθέτηση των μέτρων – Σοβαρές οι διαφωνίες Ελλάδος – δανειστών και το show Τσίπρα στις 25/3

Μετά τις 16 Απριλίου η προνομοθέτηση των μέτρων – Σοβαρές οι διαφωνίες Ελλάδος – δανειστών και το show Τσίπρα στις 25/3
Οι δανειστές βλέπουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews.gr να ανοίγει «τρύπα» ύψος 1,2 δις από τον ΕΦΚΑ ενώ διακρίνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση στα έσοδα και για αυτό ζητούν κάποιες από τις «σκληρές» προτάσεις
Για μετά το ελληνικό Πάσχα, στις 16 Απριλίου, φαίνεται πως μετατίθεται η προνομοθέτηση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Με δεδομένο το χάσμα απόψεων που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές σε κεντρικά ζητήματα η συμφωνία είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου με τους θεσμούς  να αναχωρούν από την Αθήνα την Τετάρτη 8 Μαρτίου.  
Καλά πληροφορημένες πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στο bankingnews.gr ότι «το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι οι θεσμοί να επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επιπλέον βήματα για να πλησιάσει προς τις θέσεις των δανειστών να επανεκκινήσει από καλύτερη βάση η διαδικασία».
 Η ίδια πηγή σημείωνε ότι σε αυτή την περίπτωση το τακτικό Eurogroup στις 7 Απρίλιου θα μπορούσε να ανάψει «πράσινο φώς» και να αποδεχθεί μια κατ’  αρχάς συμφωνία δηλαδή ένα «staff level agreement».
Αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην προνομοθέτηση από τη Βουλή μέτρων που θα σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα ενώ το κεντρικό νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα του «επώδυνου συμβιβασμού» και τα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα» της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένετε να έρθει αμέσως μετά την Μεγάλη Εβδομάδα.    
Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει ακόμα την Αθήνα με τους δανειστές είναι ότι στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πείσει καν για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016.
Η Αθήνα παρουσιάζει τα στοιχεία που βεβαιώνουν την υπεραπόδοση των εσόδων ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι αυτό δεν αναμένεται να επαναληφθεί για το 2017 και μετά, ζητούν επιπλέον στοιχεία  και ισχυρίζονται πως οι αριθμοί στην ελληνική οικονομία θα είναι χειρότεροι.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι το κουαρτέτο επικαλείται το νόμο Κατρούγκαλο αναφέροντας ότι δεν αποδίδει και έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επίλυε.
Οι δανειστές βλέπουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews.gr να ανοίγει «τρύπα» ύψος 1,2 δις από τον ΕΦΚΑ ενώ διακρίνουν ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση στα έσοδα και για αυτό ζητούν κάποιες από τις «σκληρές» προτάσεις όπως η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ και οι νέες περικοπές στις συντάξεις να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη τους τρέχοντος προγράμματος το 2018.
Ακόμα και η συνάντηση, της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο των θεσμών  που αφορούσε, στα εργασιακά ζητήματα και κυρίως την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο.
Και ενώ μέχρι τώρα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι οι Ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών αποδέχεται και υποστηρίζει τις ελληνικές προτάσεις κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στην πράξη.
 Το υπουργείο επανέφερε την πρότασή του για αναβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πρωτεύουσα σημασία των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων με το ΔΝΤ να είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
 Όσο για τους υπολοίπους τρείς θεσμούς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκέστηκαν να παρακολουθούν τη συζήτηση χωρίς να «τείνουν χείρα βοήθειας» και εξ αυτού του λόγου η συνάντηση στο «Hilton» ολοκληρώθηκε νωρίτερα και χωρίς ουσιαστικές συγκλίσεις.
«Tο ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ήταν και η μοναδική δήλωση της αρμόδιας υπουργού.
Νωρίτερα, χθες, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού Επιτελείου και της διαπραγματευτικής ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου όπου άκουσε τους υπουργούς του να του απαριθμούν ένα προς ένα τα ανοιχτά ζητήματα, τις αξιώσεις των δανειστών αλλά και τις προτάσεις που θα ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως την Τρίτη, τελευταία ημέρα συναντήσεων, με τα τεχνικά κλιμάκια.  
 Και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δείχνουν να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 10.30 π.μ. το υπουργικό συμβούλιο με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ωστόσο όλα δείχνουν η ατζέντα του υπουργικού Συμβουλίου θα …ανοίξει και στο φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης.
Πάντως στόχος του πρωθυπουργού  είναι να αποφύγει τον «τεμαχισμό» (σαλαμοποίηση) της συμφωνία με τα «επώδυνα» μέτρα να έρχονται για ψήφιση στη Βουλή πριν καν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα για μετά  το 2018.
Το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει και τη βασική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στις κατ ιδίαν συναντήσεις που δρομολογεί με ξένους ηγέτες και θεσμικούς μεταξύ των οποίων και η A. Merkel στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη (9-10/3) αλλά και στην Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο στις 25 Μαρτίου – συμβολική ημέρα για την Ελλάδα λόγω της εθνικής εορτής – ο Τσίπρας θα βρει ευκαιρία στην Σύνοδο της Ρώμης για show να παρουσιαστεί ως ο ηγέτης μιας κατατρεγμένης από την λιτότητα χώρας, μιας χώρας που προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη προς δικαιότερες οικονομικές πολιτικές.
 
Δ.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης