Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Καταστροφικά για την ελληνική οικονομία τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Παπαδημητρίου: Καταστροφικά για την ελληνική οικονομία τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
«Η έμφαση που έδωσαν τα πρώτα δύο μνημόνια στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ήταν αποτυχημένη επιλογή»
Ως «καταστροφικά» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Μιλώντας στην συζήτηση με θέμα «Debt VS Growth» στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός περιέγραψε το φαύλο κύκλο των υψηλών πλεονασμάτων κάνοντας λόγο για μια καταστροφική πολιτική.
«Η έμφαση που έδωσαν τα πρώτα δύο μνημόνια στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ήταν αποτυχημένη επιλογή, καθώς μετά από έξι χρόνια λιτότητας και "κούρεμα" χρέους μέσω του PSI, το χρέος κινήθηκε ανοδικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την αποτυχία στο γεγονός ότι τα προγράμματα προσαρμογής αγνόησαν το σκέλος της ανάπτυξης:
«Τα πλεονάσματα απαιτούν δημοσιονομικά μέτρα που με τη σειρά τους προκαλούν ύφεση και άρα επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Η αύξηση του λόγου εγείρει ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερα πλεονάσματα προς μείωση του χρέους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας: το χρέος αυξάνεται ακόμη κι όταν το έλλειμμα είναι μηδενικό».
Κληθείς να απαντήσει στο εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο στο επίπεδο του δημόσιου χρέους, πάνω από το οποίο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης τίθενται δραματικά σε κίνδυνο ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως η αύξηση του ΑΕΠ είναι ο μονός τρόπος για να μειωθεί το απόθεμα του χρέους και άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι ψήφισε τον «κανόνα χρέους», κάτι που σημαίνει πως δέσμευσε τη χώρα στο να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια 20ετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης