Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαραθώνιος επαφών, νέες διαπραγματεύσεις σήμερα 8/3 – Εφικτό κάποιας μορφής «staff level agreement» στις 20/3

Μαραθώνιος επαφών, νέες διαπραγματεύσεις σήμερα 8/3 – Εφικτό κάποιας μορφής «staff level agreement» στις 20/3
Νέα συνάντηση δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση σήμερα 8/3 - Προσπάθειες να βρεθεί «φόρμουλα» συνεννόησης
(upd) Στις 00:03 ακριβώς τα μεσάνυκτα ξεκίνησε ο νέος διαπραγματευτικός γύρος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, μετά από ένα διάλειμμα μίας ώρας. 
Με βάση νεότερες πληροφορίες συμφωνήθηκε να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις νωρίς το πρωί σήμερα 8 Μαρτίου 2017.
Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές αγωνίζονται να βρουν κοινό έδαφος στα επίμαχα ζητήματα.
Νωρίτερα, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείο Οικονομικών, που έχει άριστη γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως υπάρχει μία καταρχάς προσέγγιση και έχουν γεφυρωθεί ορισμένες από τις κομβικές διαφορές.
Ειδικότερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι θεσμοί και συγκεκριμένα το Δ.Ν.Τ., φαίνεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και άρα δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το ήδη υπάρχον πρόγραμμα, ενώ παρατηρείται θετικό κλίμα στα εργασιακά και τα ενεργειακά.
Η ίδια πηγή εξέφραζε την αυξημένη αισιοδοξία πως πράγματι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2017 είναι πιθανό η Αθήνα να λάβει το πολυπόθητο «staff level agreement», χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όμως, παραμένει η μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά στα μέτρα και τα λεγόμενα θετικά αντίμετρα, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για την «φόρμουλα» με την οποία θα βγει «λευκός καπνός» από το επόμενο Eurogroup.
Πάντως, κοινοτικές πηγές σημείωναν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμα προσπάθεια των ευρωπαϊκών θεσμών και συγκεκριμένα της Κομισιόν, να πειστεί το Δ.Ν.Τ. να «κουρέψει» τις αξιώσεις του.
Τέλος, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα των θεσμών, δηλαδή αν θα αναχωρήσουν αύριο 8/3 ή η ύστατη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αποδώσει καρπούς, με αποτέλεσμα το κουαρτέτο τουλάχιστον για άλλη μια μέρα στην Αθήνα.
Η Κομισιόν άνοιξε «παράθυρο» για την παραμονή των θεσμών, εξέλιξη η οποία θα κριθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.
Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα αναχωρήσουν αμέσως μετά τη νέα συνάντηση, πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν παραμονή στην Αθήνα εφόσον βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης.
Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Annika Breidthardt, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προσθέτοντας:
«Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».
Τέλος, επανέλαβε:
«Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

«Απίθανη μια συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 20 Μαρτίου 2017»

Ουτοπικό αποδεικνύεται το σενάριο για συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έως τις 20 Μαρτίου.
Αξιωματούχος, με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, φέρεται να χαρακτήρισε «απίθανη», αν και όχι ανέφικτη, την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.
Σημειώνεται πως στις 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Στις χθεσινές (6/03) συζητήσεις καταγράφηκαν σημάδια προόδου πλην όμως η διαπραγμάτευση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την συμφωνία.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στις χθεσινές συναντήσεις στο Χίλτον συζητήθηκαν «οι αριθμοί» δηλαδή «το πόσα πληρώνει το κράτος για συντάξεις και πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος».
Πρόκειται για την τεκμηρίωση που απαιτείται, προκειμένου να συζητηθεί η προ - νομοθέτηση μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις - ζητήματα για τα οποία η διαπραγμάτευση δεν έχει μπει στην ουσία ούτε των μέτρων ούτε των ποσοστών μείωσης των συντάξεων.
Όσον αφορά στα αντίμετρα τονίστηκε ότι και εκεί υπάρχουν σημεία σύγκλισης όμως πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένα.
Τα ίδια στελέχη διευκρίνισαν ότι συζητούνται και μέτρα από τη μεριά της φορολογίας και μέτρα από την πλευρά των δαπανών που έχουν και αναπτυξιακή χροιά.
Στο κοινωνικό σκέλος οι δύο πλευρές συζήτησαν για «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και άλλα θέματα όπως η «παιδική φτώχεια. Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σύμβουλοι από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τέλος, η διαφορά κυβέρνησης - δανειστών είναι ελάχιστη.
Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, οι θεσμοί αναχωρούν την Τετάρτη 8/3 από την Αθήνα, καθώς την Πέμπτη 9/3 θα ενημερώσουν για την πρόοδο των συζητήσεων το Euro Working Group (EWG), το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.
Από τα αποτελέσματα του EWG θα εξαρτηθεί το εάν θα επιστρέψουν και πάλι από το τέλος της εβδομάδας οι θεσμοί ή θα το …αφήσουν για μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
«Πολύ δύσκολα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σ’ αυτό το Eurogroup» επισημαίνει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας την ουδέτερη στάση που ουσιαστικά κρατά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, αφήνοντας το ΔΝΤ να παίζει το δικό του «παιχνίδι».
Η κυβέρνηση καλείται να αποδεχθεί σκληρά μέτρα, χωρίς να λάβει τα αντίμετρα που επιθυμούσε.
Το ΔΝΤ μέχρι τώρα, δεν κάνει την παραμικρή έκπτωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πέραν της αρχικής υποχώρησης από την απαίτηση για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ, δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει περαιτέρω τουλάχιστον άμεσα.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος «θα απαιτηθεί περαιτέρω τεκμηρίωση από τα τεχνικά κλιμάκια αναφορικά με τα ανοιχτά θέματα».
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν την τεκμηρίωση των στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.
Πόσοι δηλαδή καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.
Κομβικό ζήτημα αποτελεί και ο καθορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2018-2019.
Από το κενό αυτό θα εξαρτηθεί κατά ποσό θα απαιτηθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) που ζητά το ΔΝΤ, αλλά επιχειρεί να περιορίσει η κυβέρνηση επικαλούμενη στοιχεία υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Όσον αφορά στις συντάξεις κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θέτουν θέμα μείωσης των συντάξεων από το 2018. «Τέτοια συζήτηση δεν υφίσταται», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα μηδενιστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο εύρος των κεφαλαίων που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις κύριες συντάξεις (1,4 δισ. ευρώ ή 1,8 δισ. ευρώ), στη χρονική στιγμή εφαρμογής του πακέτου περικοπής τους (2019 ή 2020), αλλά ούτε και στο μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει αυτή η περικοπή.
Σε στασιμότητα παραμένουν και τα εργασιακά θέματα, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις.
Στο θέμα των αντιμέτρων, των επεκτατικών δηλαδή δημοσιονομικών μέτρων τα οποία παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο, οι πιστωτές ζητούν «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ελαφρύνσεις για την αγορά και τις επιχειρήσεις με σκοπό την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ απορρίπτουν φοροελαφρύνσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων σε ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος κλπ.
Σήμερα 7/3/2017 θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 3 το μεσημέρι.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:32, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης