Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διήμερη επίσκεψη Κοτζιά στη Γεωργία – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Διήμερη επίσκεψη Κοτζιά στη Γεωργία – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εξωτερικών της Γεωργίας θα έχει ο κ.Κοτζιάς
Διήμερη επίσκεψη στη Γεωργία πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Giorgi Kvirikashvili όσο και με τον Γεωργιανό ομόλογο του Mikheil Janelidze.
Ο κ.Κοτζιάς θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γεωργιανής Βουλής, Irakli Kobakhidze ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.
Αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Georgi Margvelashvili και η σημερινή μέρα του θα ολοκληρωθεί με την συνάντησή του με τον Καθολικό Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία Β'.
Η επίσκεψητου κ. Κοτζιά συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λίγες μόλις μέρες μετά την κατάργηση της βίζας βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν για τους υπηκόους της Γεωργίας, (3 μήνες για κάθε εξάμηνο) θέμα στο οποίο η Ελλάδα συνέβαλε καταλυτικά καθώς ήταν ένθερμος υποστηριχτής.
Όπως αναφέρεται, Ελλάδα και Γεωργία διατηρούν πολύ καλές διμερείς σχέσεις, σε διάφορους τομείς, όπως στον αμυντικό και συνεργάζονται ικανοποιητικά σε πολυμερές πλαίσιο.
Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα στους τομείς του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της εδραίωσης κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στενή συνεργασία Ελλάδας- Γεωργίας υπάρχει στο ενεργειακό πεδίο για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ενώ σε οικονομικό επίπεδο, υπάρχει σημαντική προοπτική αύξησης του όγκου διμερούς εμπορίου.
Μετά την επίσκεψη στη Γεωργία, ο κ.Κοτζιάς θα μεταβεί στην Αρμενία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης