Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η λιτότητα καθήλωσε οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη – Ανέβασε πολιτικά την ακροδεξιά

Τσίπρας: Η λιτότητα καθήλωσε οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη – Ανέβασε πολιτικά την ακροδεξιά
«Η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά»
Έντονη κριτική για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης άσκησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι «καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά».
Κατά την παρέμβαση στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη.
«Η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ αναφορικά με τη συζήτηση για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων επισήμανε ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε».
«Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις:
Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», συμπλήρωσε.
Αν και η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της επανεκλογής του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης ενόψει και της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Ε.Ε. (25/3), ο κ. Τσίπρας θα έχει στραμμένο το βλέμμα του τόσο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών όσο και στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα δείξει αν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Μάλιστα, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ δεν αποκλείεται και μια πιθανή συνάντηση του με την καγκελάριο Angela Merkel.
Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά είναι να υπάρξουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κρίσιμα ζητήματα και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
Σε μια συνολική συμφωνία άλλωστε ποντάρει και η κυβέρνηση προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι πράγματι η εποχή της λιτότητας τελείωσε και ότι μια νέα εποχή αρχίζει για την ελληνική οικονομία και την χώρα.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα πέρα από την εκλογή Tusk, με θέματα οικονομικά, το προσφυγικό, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και πιθανότατα τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στα θέματα οικονομίας, οι «28» (σήμερα παρούσα θα είναι και η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας) αναμένεται να ανακοινώσουν την προσήλωσή τους στις ελεύθερες συναλλαγές και το παγκόσμιο εμπόριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν διεθνείς συμφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η πρόσφατη Ε.Ε.-Καναδά ενώ θα εξεταστεί και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η συζήτηση θα επικεντρωθεί περισσότερη στον έλεγχο των ροών από τη Λιβύη και τη σύναψη προχωρημένων συμφωνιών με τις χώρες της Αφρικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Κατά την αυριανή ημέρα, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μέλλον της Ευρώπης ενόψει και της Συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου για τα 60 χρόνια της Ε.Ε.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης