Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό δεν υλοποιείται από την Ελλάδα όπως θα έπρεπε

Merkel: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό δεν υλοποιείται από την Ελλάδα όπως θα έπρεπε
Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της προσφυγικής συμφωνίας των Βρυξελλών με την Τουρκία
«Διόλου ικανοποιητική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά η Γερμανίδα Καγκελάριος, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στην Αθήνα για τη μη σωστά υλοποίηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
«Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική.
Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Angela Merkel, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, «αν και απαιτούνται πολλά ακόμη περαιτέρω βήματα».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, υπεραμύνθηκε της προσφυγικής συμφωνίας των Βρυξελλών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
Παρά ταύτα όμως, όπως επεσήμανε, σχεδόν καθημερινά εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο.
«Στην κύρια διαδρομή της Μεσογείου προς Ιταλία θρηνούμε ουσιαστικά καθημερινά ανθρώπινες απώλειες.
Γι΄ αυτό το λόγο η μάχη κατά των εγκληματιών διακινητών θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Πρέπει να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να προστατευτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», είπε, τασσόμενη ανοιχτά υπέρ της σύναψης παρόμοιων προσφυγικών συμφωνιών και με άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται ή τις οποίες διασχίζουν πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τη γηραιά ήπειρο.
Σε ό,τι αφορά στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, καλώντας ταυτόχρονα όμως την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τους παραλληλισμούς με το ναζιστικό παρελθόν.
«Αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις»:
Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο».
Μάλιστα, ειδικά για τις δηλώσεις του κ. Recep Tayyip Erdogan περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή τις ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία, τις χαρακτήρισε «τόσο άτοπες» που δεν είναι καν άξιες σχολιασμού.
Καταλήγοντας, σχετικά με τη διαμάχη με την πολωνική κυβέρνηση για την επανεκλογή του Donald Tusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η καγκελάριος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ανανέωσης της θητείας του.
«Βλέπω την επανεκλογή του ως ένα μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της Ε.Ε.», είπε η Καγκελάριος, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας μαζί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης