Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διολίσθηση 20% για το νέο γαλλικό φράγκο σε περίπτωση νίκης Le Pen με έξοδο Γαλλίας από ευρωζώνη

Διολίσθηση 20% για το νέο γαλλικό φράγκο σε περίπτωση νίκης Le Pen με έξοδο Γαλλίας από ευρωζώνη
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα-μέλος του πυρήνα της ευρωζώνης με καθαρή διεθνή εξωτερική θέση (οφειλέτης), με μη κατοίκους να διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση 1 τρισ. ευρώ σε γαλλικά κρατικά ομόλογα και 800 δισ. ευρώ σε μετοχές
Το νέο γαλλικό φράγκο που θέλει να εκδώσει η ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις επικείμενες εκλογές θα διολισθήσει γρήγορα συναλλαγματικά μεταξύ 10% και 20% σε πραγματικούς εμπορικούς όρους, όπως εκτίμησε σε έκθεσή της σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 η επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Ως γνωστόν, η Le Pen εκπροσωπεί μια απόλυτα ευρωκεπτικιστική προσέγγιση της Ε.Ε., υποσχόμενη έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη - με την έκδοση ενός νέου γαλλικού φράγκου - και δημοψήφισμα για την έξοδο ακόμα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε χθεσινές δηλώσεις της, η Le Pen είχε αναφέρει, ότι το νέο γαλλικό φράγκο θα ξεκινούσε την πορεία του σε απόλυτη ισοτιμία (1:1) με το ευρώ και θα ήταν ένα ελεύθερα διαπραγματεύσιμο νόμισμα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.
Όπως εξηγεί η JP Morgan, η διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νέου γαλλικού φράγκου θα ήταν το αποτέλεσμα της επιπλέον ανταμοιβής ανάληψης αυξημένου κινδύνου που θα απαιτούσαν οι ξένοι (μη Γάλλοι) επενδυτές για τη διακράτηση γαλλικών ομολόγων και μετοχών, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στη βρετανική στερλίνα λόγω Brexit.
Την ισοτιμία του νέου γαλλικού φράγκου θα έπληττε και η προτίμηση της Le Pen υπέρ μιας χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, εν μέσω ήδη ενισχυόμενων πληθωριστικών προσδοκιών.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα-μέλος του πυρήνα της ευρωζώνης με καθαρή διεθνή εξωτερική θέση (οφειλέτης), με μη κατοίκους να διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση 1 τρισ. ευρώ σε γαλλικά κρατικά ομόλογα και 800 δισ. ευρώ σε μετοχές, κάτι που θα καθιστούσε το νέο γαλλικό φράγκο ευάλωτο σε διακυμάνσεις.
Η JP Morgan δεν ανέφερε τις εκτιμήσεις της για την επίδραση στις βασικές ισοτιμίες του ευρώ από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Γαλλίας εκ της ευρωζώνης, όμως έκανε λόγο για υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου ΗΠΑ κατά 10% σε μια περίοδο λίγων εβδομάδων σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Le Pen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης