Πολιτική

Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών σε επί μέρους ζητήματα, αλλά χάσμα σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά

Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών σε επί μέρους ζητήματα, αλλά χάσμα σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά
«Κλείδωσαν» εξωδικαστικός συμβιβασμός και ασυλία
Σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από περιφερειακά θέματα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με του κουαρτέτο των θεσμών, που αναχωρεί από την Αθήνα.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, αγεφύρωτα παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, αλλά και τα αντίμετρα που επιθυμεί να λάβει η κυβέρνηση, με τους δανειστές να προτείνουν διαφορετικό μείγμα.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει κλειδώσει στο ύψος των 20.000 ευρώ για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με τους δανειστές να κάνουν πίσω από την αρχική τους αξίωση στις 50.000 ευρώ και την ελληνική πλευρά να υποχωρεί, χάριν της επίτευξης συμφωνίας, αποδεχόμενη να μην εξαιρούνται χρέη προς Δημόσιο και ταμεία, τα οποία θα μπορούν να κουρεύονται ως και 100%.
Επιπλέον, έχει κλειδώσει και η ασυλία στελεχών, που αφορούσε διοικήσεις τραπεζών και το Υπερταμείο, με την Αθήνα να αποδέχεται να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Μάλιστα, αυτά τα δύο ζητήματα μπορεί να νομοθετηθούν άμεσα τις επόμενες ημέρες.
Επίσης, συμφωνία υπήρξε και στο ζήτημα του αφορολόγητου, με τους δανειστές και την Αθήνα να συμφωνούν σε έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί να προτείνει την κλίμακα και τη μεθοδολογία, με την οποία θα περικόπτεται το αφορολόγητο.
Πάντως, οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, όπου το 1% είναι από το αφορολόγητο και 1% ακόμα από την περικοπή συντάξεων το 2020.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι στις ομαδικές απολύσεις, με αύξηση του ορίου στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να επιμένει να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές το 2020 και την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει να εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης