Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ζήτησα από τη Lagarde να παραμείνει πιστή στη δέσμευση για το χρέος - Έχουμε συχνή επικοινωνία

Τσίπρας: Ζήτησα από τη Lagarde να παραμείνει πιστή στη δέσμευση για το χρέος - Έχουμε συχνή επικοινωνία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ αλλά και εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος
Το «αίτημα» προς την επικεφαλής του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όχι πάντα εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη.
Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μην σπαταλάει το χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις.
Ζήτησα από το ΔΝΤ να μην "πετάει την μπάλα μπροστά", αλλά να έχουμε μια συνολική λύση για το χρέος», τόνισε.

Η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ αλλά και εξειδίκευση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος δεν έχουμε ανάγκη περισσότερο λιτότητα» επεσήμανε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη.
«Από την πλευρά μας, χρέος μας είναι η συγκρότηση σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση» παραδέχθηκε επίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναπτυξιακή προοπτική πρέπει να είναι η μοναδική πολιτική για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους αλλά και για τον στόχο για την έξοδο από την κρίση.

Το πρόβλημα της ανεργίας

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι κατά διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έγινε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την πορεία και τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και τις επιδόσεις κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά.
Μάλιστα, στη συζήτηση αυτή συμμετείχε κι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Επιμείναμε και πετύχαμε στο σχέδιο συμπερασμάτων να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη όπου η ανεργία παραμένει υψηλή.
Μπορεί να δίνει η αίσθηση ότι το σύνολο της ΕΕ έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεσα (όσον αφορά στην ανεργία) ωστόσο αυτό δεν είναι συμμετρικό για όλες τις χώρες.
Οι δομικές ανισορροπίες είναι εκείνες που μας αναγκάζουν να δούμε συγκεκριμένες πολιτιτικές για να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες» επεσήμανε.

Τουρκική προκλητικότητα

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα και στρατιωτική και ρητορική, όπως είπε.
«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα.
Όχι μόνο για την κλιμάκωση της ρητορικής προκλητικότητας αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας.
Η Ελλάδα αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Την ίδια στιγμή, όμως, θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» επεσήμανε.

www.bankingnews.gr
Ζήτησα από το ΔΝΤ στήριξη για το χρέος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης