Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια - Ο πρωθυπουργός Gruevski θέλει νέες εκλογές

Le Monde: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια - Ο πρωθυπουργός Gruevski θέλει νέες εκλογές
Ο πρωθυπουργός Gruevski θέλει να προκηρύξει νέες εκλογές με τη στήριξη του προέδρου Ivanov, ο οποίος δεν ενέκρινε την κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αλβανών
Είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι για τη βαρύτητα της κρίσης που ταλανίζει τα Σκόπια, γράφει η Le Monde αναφερόμενη στις πιέσεις από τη Δύση προς τη μικρή χώρα των Βαλκανίων, που έχουν μπει σε εφαρμογή.
Σε πολλές επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις από τότε που η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών πρότεινε στα τέλη Φεβρουαρίου να σχηματίσει κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον πρώην πρωθυπουργό Nikola Gruevski να σεβαστεί τη συνταγματική τάξη και να παραδώσει την εξουσία.
Αλλά ούτε η επίσκεψη στις 2 Μαρτίου της Federica Mogherini, ούτε οι ανησυχίες που εξέφρασε στις 9 και 10/3 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, άλλαξαν τα δεδομένα.
Ο Gruevski αρνείται να αποχωρήσει.
Η κρίση υποβόσκει από τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου 2016.
Οι εκλογές που οργανώθηκαν χάρη στη μεσολάβηση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον με στόχο να βάλουν ένα τέλος στις εντάσεις που προκαλούνταν από τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα διαφθοράς και από τις κατηγορίες για κάλπικες εκλογές στο παρελθόν, που βάραιναν τον Nikola Gruevski.
Στα δέκα χρόνια της κυριαρχίας του, το εθνικιστικό του κόμμα VMRO-DPMNE πήρε τον έλεγχο όλων των θεσμών και μεγάλων τμημάτων της οικονομίας.
Μόνο που οι εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.
Με μόνο 51 έδρες επί συνόλου 120, το VMRO-DPMNE, δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Μειοψηφία με 49 βουλευτές, οι Σοσιαλδημοκράτες του SDSM και του ιστορικού ηγέτη Zoran Zaev, κατάφεραν να συσπειρώσουν τους 18 βουλευτές από κόμματα της αλβανικής μειονότητας, που αποτελεί το 25% του6 πληθυσμού.

Στις 27 Φεβρουαρίου που ο Zaev παρουσίασε στον πρόεδρο Ivanov τη λίστα με τους βουλευτές που τον στηρίζουν, θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί μία κυβέρνηση.
Αλλά δύο μέρες μετά ο Ivanov είπε ότι "το Σύνταγμα και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπουν να συναινέσω στον σχηματισμό μίας τέτοιας κυβέρνησης, στην οποία ένα από τα κόμματα είναι ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας".
Πίσω από αυτήν την άρνηση κρυβόταν ένα ευαίσθητο θέμα: Η συμφωνία του Zaev και των αλβανικών κομμάτων για να γίνει η αλβανική γλώσσα η δεύτερη επίσημη του κράτους.
Μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφηκε στην Οχρίδα το 2001, η αλβανική γλώσσα είναι η δεύτερη επίσημη του κράτους, μόνο στις περιοχές των Σκοπίων που οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να προστατεύσει τον μέντορά του, τον Νikola Gruevski.
Eδώ και έναν μήνα έχουν γίνει και πολλές διαδηλώσεις υποστηρικτών του VMRO-DPMNE σε κλίμα έντασης και κόντρα στην αυτονομιστική απειλή που αντιπροσωπεύουν οι Αλβανοί και που βάζει σε κίνδυνο την κυριαρχία του κράτους.
Μπροστά στο αδιέξοδο, o Gruevski θέλει να προκηρύξει νέες εκλογές, παρά τις απειλές της αντιπολίτευσης στις 8 Μαρτίου ότι θα μαζευτούν στο Κοινοβούλιο και θα σχηματίσουν μία κυβέρνηση χωρίς την άδεια του προέδρου Ivanov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης