Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τηλεδιασκέψεις με στόχο το SLA – Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στα εργασιακά θα ζητήσει ο Τσίπρας στην Ρώμη

Τηλεδιασκέψεις με στόχο το SLA –  Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στα εργασιακά θα ζητήσει ο Τσίπρας στην Ρώμη
Το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης περιέχει πολλά και δυσάρεστα μέτρα νέων οριζόντιων περικοπών χωρίς ουσιαστικά αντίμετρα
«Φυγή προς τα εμπρός», με αλλαγή της πολιτικής ατζέντας στοχεύοντας στην πολιτική και δημοσκοπική ανάκαμψη θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» ότι δεν μπορούν να προσδοκούν σε «θαύματα» στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.   
Στην κυβέρνηση αν και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως από το Eurogroup τις 20ης Μαρτίου βγει «λευκός καπνός» και η Αθήνα λάβει το πολυπόθητο Staff Level Agreement (SLA), είναι πεπεισμένοι ότι οι «ακραίες φωνές» στους κόλπους των δανειστών δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω στα ανοικτά ζητήματα. 
Άλλωστε με συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους τόσο για τη στάση του ΔΝΤ όσο και για τις πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο.
«Από τη μια πλευρά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, 3,5% για 10 χρόνια, και από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαίτησε νέα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν τα πιο φτωχά στρώματα» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλογίζοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις το Ταμείο, και  το Βερολίνο για να συμπληρώσει την επίθεση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι  «το ΔΝΤ  έχει παράλογες απαιτήσεις σε μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά, με την κοινωνική πολιτική, με την φορολογία και η Γερμανία αρνείται ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τον προσδιορισμό ρεαλιστικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του 2018».

Πυρετός τηλεδιασκέψεων και άμεση προνομοθέτηση κάποιων συμφωνηθέντων

Με αυτά τα δεδομένα οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο με στόχο να υπάρξει μια κατ΄ αρχάς συμφωνίας σε επιμέρους ζητήματα στο eurogroup και να σχεδιαστεί ένας «οδικό χάρτης» με όσα θα πρέπει να κάνει η Αθήνα το επόμενο διάστημα σε ένδειξη «καλής θέλησης και συνεργασίας». Αυτή η τεχνική συμφωνία θα αφορά κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα για το 2018 καθώς για τα μεσοπρόθεσμα του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018 οι διαφορές είναι μεγάλες και θα απαιτηθεί χρόνος. 
Για παράδειγμα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι τα ήδη συμφωνηθέντα με τους θεσμούς όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε πρώτο χρόνο και πριν κλείσει το σύνολο της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τα «επώδυνα μέτρα» και τα «θετικά αντίμετρα».
Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποδεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από το όριο των 6000 ευρώ ενώ στο συνταξιοδοτικό η διαπραγματευτική μάχη εστιάζεται πλέον στην πρόταση της Αθήνας για τμηματικές περικοπές των συντάξεων και όχι άμεσα που απαιτεί, το ΔΝΤ.  

Φοροελαφρύνσεις και δίκτυο προστασία στην ακραία φτώχεια τα «αντίμετρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» για τα δύσκολα που έρχονται για τους συνταξιούχους έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «αντίμετρα» όπως η μείωση της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
«Θα υπάρχουν τα μέτρα επιβάρυνσης, αλλά θα υπάρχουν και μέτρα ελάφρυνσης είτε με τη μορφή φορολογικών  ελαφρύνσεων είτε με τη μορφή αύξησης των κοινωνικών δαπανών", ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες και κυρίως να απαντήσει αν έστω και αυτό το δέχονται οι δανειστές.
Όσο για τα αντίμετρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ έστω και σε μια περιορισμένη κοινωνική ομάδα η οποία ζει κοντά στα όρια της φτώχειας  ή μείωση του ΦΠΑ σε κατανάλωση ή ενέργεια (μέτρα σταθερής απόδοσης) η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι δανειστές  δεν θα …ανάψουν πράσινο φώς, αντιθέτως αντιπροτείνουν τη  μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων ως αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρο που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Εκτός από τα μέτρα για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος δηλαδή τον καθορισμό του ύψους και της διάρκεια των πλεονασμάτων για μετά το 2019, ορθάνοικτα και αγεφύρωτα με τους θεσμούς παραμένουν και τα ζητήματα των εργασιακών όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πολιτικές επαφές στη Ρώμη - Χαμηλές προσδοκίες

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την απόσταση Αθήνας- θεσμών να παραμένει μεγάλη στις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια ακόμη προσπάθεια ζητώντας «πολιτική ομπρέλα» από ξένους ηγέτες και θεσμικούς.
Η τελευταία ευκαιρία, καθώς οι χρόνοι πιέζουν, είναι η επετειακή Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου  για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ ιδία επαφές, ζητώντας από ηγέτες και θεσμικούς να υψώσουν τείχος προστασίας στις αξιώσεις του ΔΝΤ κυρίως για τα εργασιακά θέματα, προστατεύοντας, όπως αναμένεται να πει, το ευρωπαϊκό κεκτημένο απ΄ το οποίο δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος-μέλος.
Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί «να φιξάρει» κάποια ραντεβού του πρωθυπουργού «έστω και στριμωγμένα» με την γερμανίδα καγκελάριο, Α. Merkel  και  τον πρόεδρο της επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Άλλωστε, το θέμα της συνόδου είναι ιδανικό για να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός τη ρητορική του για ισονομία, δικαιοσύνη  και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες –μέλη της Ένωσης, με απόλυτο σεβασμό στις συνθήκες που διέπουν τη λειτουργία της.

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα – Δεν υπάρχουν «αντίμετρα» υπάρχουν όμως σκάνδαλα

Με αυτά τα δεδομένα η φθορά της κυβέρνησης λόγω της συμφωνίας και της εφαρμογής του μνημονίου είναι δεδομένη και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης περιέχει πολλά και δυσάρεστα μέτρα νέων οριζόντιων περικοπών χωρίς ουσιαστικά αντίμετρα που θα «φαίνονται» στην τσέπη και την καθημερινότητα των πολιτών όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου μοναδικό ισχυρό «αντίμετρο» στην συμφωνία είναι πλέον η ικανοποίηση του «κοινώς περί δικαίου αισθήματος» με άνοιγμα μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής, ενώ το νέο κυβερνητικό αφήγημα - μιας και η έξοδος στις αγορές και η ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας και η επιστροφή της ανάπτυξης δεν φαίνεται να πείθουν – θα εστιάζεται στο γεγονός ότι «άλλοι έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και για αυτό δεν θα πρέπει να λάβουν ξανά την εξουσία». 
Μόνο τυχαία δεν ήτανε η επιλογή της κατάθεσης αιτήματος από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, για τα αδικήματα της απιστίας κατά του δημοσίου και της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τη δύσκολη συμφωνία θα μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους και να κατέβουν στον κόσμο, έχοντας κάτι να πουν, και η κυβέρνηση μετατοπίζει την ατζέντα και την επικαιρότητα από τα "δυσάρεστα" της διαπραγμάτευσης στην αναζήτηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε μεγάλα σκάνδαλα.
Ενδεικτικό το κλίματος πόλωσης και σκανδαλολογίας που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες είναι και η ανακοίνωση του Μαξίμου με την οποία έθετε ερωτήματα προς τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή κατηγορίες για «δώρο» ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως προς τη Novartis, όπως ισχυρίζεται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα φιλικής προς την κυβέρνηση εφημερίδας.
«Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε αντιπρόεδρο της ΝΔ» ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου συμπληρώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης