Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο τηλεδιασκέψεις, περισσότερες διαπραγματεύσεις και ελάχιστος χρόνος για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup στις 20/3

Δύο τηλεδιασκέψεις, περισσότερες διαπραγματεύσεις και ελάχιστος χρόνος για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup στις 20/3
Των τηλε - συζητήσεων θα προηγηθούν οι συναντήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων
Μία ή το πολύ δύο τηλεδιασκέψεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εξ’ αποστάσεως συζητήσεων κυβέρνησης - δανειστών, που θα λάβουν χώρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 20η Μαρτίου στο οποίο θα βρεθούν «επί τάπητος» τα περιθώρια για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA).
Ωστόσο ο πήχης για SLA έχει τοποθετηθεί χαμηλά αφού ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και έτσι οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα τους προς το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου (θα πραγματοποιηθεί στην Μάλτα), ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου.
Των τηλε - συζητήσεων θα προηγηθούν οι συναντήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με μεγαλύτερη συχνότητα και από την έκβαση των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος που έχει σημειωθεί πάνω στα εμβόλιμα «αγκάθια» της β΄ αξιολόγησης.
Πρόκειται για τις νέες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% που ορίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι δανειστές επιμένουν σε ένα πρόσθετο «πακέτο» μέτρων συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020.
Πάνω σε αυτή την βάση θα γίνουν και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κλιμάκια της τεχνικής αντιπροσωπείας των θεσμών με τα αντίστοιχα των ελληνικών και από την σύγκλιση που θα υπάρξει αν υπάρξει σε αυτά τα μέτωπα θα δοθεί σήμα ώστε οι διαπραγματεύσεις να περάσουν σε ανώτερο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο ύψος του αφορολογήτου ορίου από την 1η-1-2019 αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κάθε νοικοκυριού.
Όσον αφορά στις συντάξεις, ο χρόνος κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και η εφάπαξ ή σταδιακή επιβολή του μέτρου παραμένουν υπό συζήτηση.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ως αντιστάθμισμα για το νέο «σκληρό» πακέτο μέτρων προβάλλει τη λήψη «αντίμετρων».
Ωστόσο, πηγές των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι τα «αντίμετρα» δεν θα εφαρμοστούν παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ως πιθανά «αντίμετρα» εξετάζονται η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της φορολογίας για τα πρόσωπα, η μείωση του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η θέσπιση αναπτυξιακών προγραμμάτων και προγραμμάτων απασχόλησης.                       

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης