Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ragot (πρόεδρος OFSE): Υψηλό το πολιτικό κόστος από την ανικανότητα ρύθμισης του ελληνικού ζητήματος

Ragot (πρόεδρος OFSE): Υψηλό το πολιτικό κόστος από την ανικανότητα ρύθμισης του ελληνικού ζητήματος
O πρόεδρος του Γαλλικού Παρατηρητηρίου των Οικονομικών Συγκυριών, όσο η Γερμανία επαναφέρει το Grexit, δεν πρόκειται να δοθεί λύση
Η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης σήμερα, το «εγγενές πρόβλημα της κρίσης», είναι η «ετερόκλιτη εσωτερική αγορά εργασίας.
Η αδυναμία σύγκλισης σε πολλούς τομείς, σε αγαθά και υπηρεσίες, με συνέπεια τις τεράστιες μισθολογικές αποκλίσεις», υποστηρίζει ο Xavier Ragot, πρόεδρος του «Γαλλικού Παρατηρητηρίου των Οικονομικών Συγκυριών» (OFCE).
«Περισσότερο από έναν υπουργό Οικονομικών, η ευρωζώνη σήμερα έχει ανάγκη από έναν υπουργό Εργασίας», υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ragot θεωρεί ότι «όσο η Γερμανία επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα του Grexit, δεν πρόκειται να δοθεί λύση και να προχωρήσει η Ευρώπη».
Θεωρεί ότι η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος «κοστίζει ακριβά» ως προς τη φερεγγυότητα της Ένωσης, ότι «μπλοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη», ότι έχει σχέση με «πολιτικές και όχι οικονομικές επιλογές των κρατών» και ότι θα πρέπει να «αποπολιτικοποιηθεί» το ελληνικό ζήτημα.
Στο ερώτημα, τι θα είχε να συμβουλεύσει τους υπουργούς Οικονομικών ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ο Ragot απάντησε: «Θα πρέπει η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, να στείλουν προς τους Έλληνες, αλλά και προς τους Ευρωπαίους πολίτες, ένα ισχυρό μήνυμα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Όλοι οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Θα πρέπει επομένως να ελαφρυνθεί.
Αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και για την επίδειξη μιας ικανότητας της Ευρώπης να ξεπεράσει τους οικονομικούς εγωισμούς και να σκεφθεί συλλογικά για την εξέλιξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης