Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η συνεχιζόμενη λιτότητα θα επιδεινώσει το πρόβλημα φερεγγυότητας των τραπεζών

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η συνεχιζόμενη λιτότητα θα επιδεινώσει το πρόβλημα φερεγγυότητας των τραπεζών
Αμοιβή έως 800 ευρώ για έναν στους δύο εργαζόμενους
Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι η αφαίμαξη του εισοδήματος των νοικοκυριών θα επιδεινώσει το πρόβλημα φερεγγυότητας των τραπεζών καταλήγει η Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η μείωση του πλούτου των νοικοκυριών έχει αρνητική επίδραση στις καταθέσεις τους και στη δυνατότητα ικανοποίησης των φορολογικών και των δανειακών υποχρεώσεών τους.
Το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας.
Οι προαναφερόμενες τάσεις επηρεάζουν αρνητικά τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και προκαλούν εμπλοκή στο ρόλο του στο σύστημα πληρωμών και χρηματοδότησης της οικονομίας.
Ως προς το ζήτημα αυτό, η ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε σταθεροποιητική επίδραση στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο χρονικά περιορισμένη.
Η ένταση της δημοσιονομικής λιτότητας τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατά τα οποία η οικονομία καλείται να πετύχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα επηρεάσει αρνητικά τη φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών, τη δυνατότητα κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων και την κατανάλωση.
Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος φερεγγυότητας του τραπεζικού τομέα, αν δεν ενεργοποιηθούν αντισταθμιστικές δυνάμεις, και της επεκτατικής προοπτικής του πραγματικού τομέα της οικονομίας.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης του πραγματικού τομέα το γ΄ τρίμηνο του 2016, καθώς σημειώθηκε αύξηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,5%.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η επεκτατική δυναμική της οικονομίας είναι εύθραυστη και ενδογενώς αδύναμη.
Σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, η ανάκαμψη του πραγματικού τομέα βασίστηκε κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης και της πληροφορικής και επικοινωνίας, ενώ σε όρους απασχόλησης συνέβαλαν επίσης η γεωργία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, η βελτίωση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας αφορά κυρίως επισφαλείς θέσεις εργασίας.
Κατά την άποψή μας, στην παρούσα φάση, δεν παρατηρείται κάποιος ουσιαστικός παραγωγικός μετασχηματισμός που θα δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες μετάβασης της οικονομίας σε νέο, εξωστρεφές και διατηρήσιμο μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης.
Από την πλευρά της ενεργού ζήτησης, οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις παρουσίασαν άνοδο κατά 623 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2016, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 570 εκατ. ευρώ.
Ομοίως, το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε σημάδια οριακής βελτίωσης, κυρίως λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή και στις τρεις συνιστώσες, μολονότι θετική, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει δυναμική ή ότι αποτελεί σαφή ένδειξη σταθεροποίησης της οικονομίας δεδομένων των δημοσιονομικών εξελίξεων και της αβέβαιης συμπεριφοράς της κατανάλωσης.
Η κατανάλωση σημειώνει σημαντική απόκλιση από το διαθέσιμο εισόδημα μετά το 2012.
Τα νοικοκυριά, στο σύνολό τους, εμφανίζονται να έχουν αρνητικές νέες αποταμιεύσεις.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα νοικοκυριά έχουν αρνητικό νέο δανεισμό συνεπάγεται ότι είναι πολύ πιθανό η κατανάλωση να χρηματοδοτείται από μη δηλωμένα εισοδήματα και από τη μείωση του πλούτου τους.

Έως 800 ευρώ η αμοιβή για έναν στους δύο εργαζόμενους

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε σχέση με τις αμοιβές αλλά και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των μισθών το β΄ τρίμηνο του 2016 στον ιδιωτικό τομέα κάτω από 800 ευρώ εισπράττει το 51,6% των απασχολούμενων, δηλαδή πάνω από τους μισούς.
Ειδικότερα το 15,2% λαμβάνει μέχρι 499 ευρώ, το 23,6% μεταξύ 500-699 ευρώ ,το 12,8% μεταξύ 700-800 ευρώ, το 17,3% μεταξύ 800-999 ευρώ.
Άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνει το ποσοστό 17,8% (11,1% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 6,7% άνω των 1.300 ευρώ).
Αντίστροφη είναι η εικόνα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: κάτω των 800 ευρώ λαμβάνει το 11% ενώ άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνει το 54,4% των υπαλλήλων (38,5% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 15,7% άνω των 1.300 ευρώ).
Οριακά βελτιωμένα είναι, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά της ανεργίας.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας το γ΄ τρίμηνο του 2016 ανήλθε σε 22,6%.
Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, αν ληφθούν υπόψη οι αποθαρρημένοι άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα τους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και η μη ηθελημένη μερική απασχόληση, το «πραγματικό» ποσοστό ανεργίας φτάνει το 29,6%.
Το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο απασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης