Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ένοχος» για το δημοψήφισμα απόσχισης από την Ισπανία το 2014 ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας

«Ένοχος» για το δημοψήφισμα απόσχισης από την Ισπανία το 2014 ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας
Ο 61χρονος είναι ένοχος για «ανυπακοή», καθώς αδιαφόρησε για την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι δεν μπορούσε να οργανώσει δημοψήφισμα
Σε δύο χρόνια απαγόρευσης άσκησης αιρετών δημοσίων λειτουργημάτων καταδικάστηκε σήμερα 13 Μαρτίου 2017 ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας (την περίοδο 2010- 2016), Artur Mas, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το 2014 για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας από την Ισπανία.
Το Εφετείο της Καταλονίας απεφάνθη πως ο 61χρονος είναι ένοχος για «ανυπακοή», καθώς αδιαφόρησε για την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου (στις 4/11/2014) που έκρινε ότι δεν μπορούσε να οργανώσει δημοψήφισμα, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε στον πρώην αξιωματούχο πρόστιμο ύψους 36.500 ευρώ.
Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην συνεργάτιδες του Mas σε απαγόρευση άσκησης δημοσίων λειτουργημάτων για 21 και 18 μήνες.
Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει ο κ. Mas και δύο συνεργάτιδες του να τιμωρηθούν με απαγόρευση κατοχής δημόσιου αξιώματος για 9 με 10 χρόνια.
Το αυτονομιστικό κόμμα ERC αντέδρασε λίγα λεπτά μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας σήμερα στη Βαρκελώνη, καταγγέλλοντας μια «άδικη» και «αντιδημοκρατική» απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου της Καταλονίας για διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα στο 2017, με θέμα και πάλι την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.
Το ψήφισμα είχε υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο ανεστάλη τον Δεκέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης