Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΔΑ Αττικής: Στόχος 200.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου - Έκπτωση έως 100% στα τέλη σύνδεσης

ΕΔΑ Αττικής: Στόχος 200.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου - Έκπτωση έως 100% στα τέλη σύνδεσης
Mέρος του κόστους της επιδότησης των νέων συνδέσεων μετακυλίεται στα τέλη χρήσης του δικτύου, γεγονός που θα σημάνει αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 1%
Με εκπτώσεις έως και 100% στα τέλη σύνδεσης, καθώς και πρόγραμμα επιδότησης του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης σε καύση φυσικού αερίου, η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής επιδιώκει εντός του 2017 τη σύνδεση 12.000 νέων νοικοκυριών με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
Η ΕΔΑ Αττικής που αποτελεί την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου στην Αττική και προέκυψε μετά από τον διαχωρισμό της ΕΠΑ Αττικής σε δύο νέες εταιρείες διανομής και προμήθειας, καταστρώνει τα πλάνα της για το μέλλον με στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία να επιτύχει περίπου 200.000 νέες συνδέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 67 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη 5ετία, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του δικτύου και τα υπόλοιπα για την επιδότηση των νέων συνδέσεων.
Στόχος είναι η κατασκευή 100 χλμ. νέου δικτύου σε όλη την Αττική.
Σήμερα το δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής καλύπτει περίπου το 55% των δρόμων του λεκανοπεδίου και τροφοδοτεί με φυσικό αέριο 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στην 15ετή λειτουργία της ως ΕΠΑ Αττικής η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε υποδομές ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ και παρείχε χρηματοδοτήσεις για νέες συνδέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα στο 2017 η ΕΔΑ Αττικής για την επιδότηση του κόστους μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης θα διαθέσει 3,8 εκατομμύρια ευρώ και το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει, θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου.
Με το πρόγραμμα αυτό μειώνεται έως και 50% το συνολικό κόστος σύνδεσης για μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ή για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα που θα επιλέξει αυτόνομη σύνδεση.
Η μείωση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την προσφορά 100% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης, καθώς και το πρόγραμμα επιδότησης απευθείας από την ΕΔΑ Αττικής, που επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης και προσφέρει μέχρι και 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία και 750 ευρώ για ένα διαμέρισμα.
Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ από την 03/04 και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού και απευθύνεται σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις ανεξαρτήτως ισχύος.
Παράλληλα, η εταιρεία θα εφαρμόσει μία επιτυχημένη πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με χρήση ανυψωτικής στήλης και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων, δίνοντας λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών και ταυτόχρονα, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος σύνδεσης.
Έτσι, σε συνδυασμό με την απλοποιημένη πλέον διαδικασία για την τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης χωρίς απαίτηση έγκρισης, η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου γίνεται εξαιρετικά απλή υπόθεση.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας, «η ΕΔΑ Αττικής έχει θεμελιώσει γερές βάσεις ως ο Αξιόπιστος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Αερίου στην Αττική, διαθέτοντας αναγνωρισμένη εξειδίκευση, υψηλή τεχνογνωσία και μακρά πορεία στην αγορά του φυσικού αερίου στην Αττική».
Ο κ. Μπαλάσκας, αναφερόμενος στα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, τόνισε ότι θα κινηθούν σε ένα διπλό άξονα:
«Αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αττικής, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας με ασφάλεια το σύγχρονο δίκτυο διανομής στο λεκανοπέδιο και προσφέροντας κίνητρα που μειώνουν το κόστος σύνδεσης μέσω του εταιρικού προγράμματος επιδότησης του κόστους εγκατάστασης και των δωρεάν τελών σύνδεσης.
Η επίτευξη των στόχων αυτών υπογραμμίζεται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχουμε ως ΕΔΑ Αττικής για τη διασφάλιση αφενός της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου και αφετέρου τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής, δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».
Πρέπει να σημειωθεί, ότι μέρος του κόστους της επιδότησης των νέων συνδέσεων μετακυλίεται στα τέλη χρήσης του δικτύου, γεγονός που θα σημάνει αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 1%.
Τα τέλη χρήσης του δικτύου έχουν εγκριθεί για 4 χρόνια, έως το 2020, από την ΡΑΕ και στη διετία η ΕΔΑ Αττικής θα ελεγχθεί ως προς την υλοποίηση των στόχων αύξησης του αριθμού των συνδέσεων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΔΑ Αττικής για πρώτη φορά προχωρεί στην εφαρμογή μιας καινοτόμου πρακτικής σύνδεσης πολυκατοικιών (raiser) που μειώνει το κόστος σύνδεσης για τους καταναλωτές.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 600 έξυπνων μετρητών σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης