Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν, ίσως και ισχυρότερα, την Ελλάδα - Κατανοητός ο ιδιαίτερος ρόλος μας

Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν, ίσως και ισχυρότερα, την Ελλάδα - Κατανοητός ο ιδιαίτερος ρόλος μας
Πολύ επιτυχημένη η διήμερη επίσκεψη μου στις ΗΠΑ υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Πολύ επιτυχημένη χαρακτήρισε τη διήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι κατά τις επαφές του έγινε κατανοητός από τις ΗΠΑ ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας ενώ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν, ίσως και ισχυρότερα, την χώρα μας.
«Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν.
Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας, είναι ένας ρόλος ευθύνης» υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση (διάρκειας 90 λεπτών από 40 λεπτά που ήταν προγραμματισμένο) που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο H. R. McMaster στην Ουάσιγκτον.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία και σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας, καθώς και τα θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην περιοχή και στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της.
«Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που έχουμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.
Έχουμε τις τετραμερείς στα Βαλκάνια και τη Διασυνοριακή, είμαστε σε μία διαδικασία με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτήσουμε καινούργια τετραμερή και όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή» είπε ο κ.Κοτζιάς, επισημαίνοντας πως το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα στη συζήτηση πέρα από το ότι εξήγησε ο ίδιος «ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση που θα το αφορά, ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή, η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητά ειδικά προνόμια, όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει».
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή μας ο κ.Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «η αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους δρόμους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν φιλικές σχέσεις», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».
Αναφορικά με την αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Ευρώπης επανέλαβε ότι «η Τουρκία εξάγει τη νευρικότητά της», επισημαίνοντας ότι «ίσως ορισμένοι κύκλοι της Τουρκίας να θεωρούν ότι μια τέτοια σύγκρουση στα λόγια να βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν».
Σχετικά με το ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με πιθανές επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν του τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα και διαδικασίες».
«Η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ πετυχημένη.
Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και την αναπληρώτριά του, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα το πιο ενδιαφέρον ήταν σήμερα το πρωί με το Reuters» είπε ο κ.Κοτζιάς.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης