Kόκκαλης κατά... Intracom Τelecom για τους έξυπνους μετρητές - Δεκτή η προσφυγή της Intrasoft

Kόκκαλης κατά... Intracom Τelecom για τους έξυπνους μετρητές - Δεκτή η προσφυγή της Intrasoft
Οι «έξυπνοι» μετρητές δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του ακόμη και εξ αποστάσεως
Ανατροπές καταγράφονται στο διαγωνισμό για τους 200.000 έξυπνους μετρητές (σε πιλοτική φάση) όπου ανάδοχος έχει αναδειχτεί η Intracom Τelecom.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Intrasoft που είχε κατέβει στο διαγωνισμό με την Intrakat και τον ΟΤΕ, προσέφυγε κατά της Intracom telecom (η οποία δεν ανήκει πλέον στον Όμιλο Κόκκαλη) καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτE, με αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού.
Αν και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έχει βγει ακόμη, εντούτοις εκτιμάται ότι στην περίπτωση που είναι θετική, ο διαγωνισμός τινάζεται στον αέρα.
Ωστόσο το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι αν ο διαγωνισμός ακυρωθεί και πάμε για επαναπροκήρυξη χάνονται οριστικά η κοινοτική επιδότηση, αλλά κυρίως η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάσταση όλων των μετρητών έως το 2020.
Να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση 20.000 υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές σε καταναλωτές στις περιοχές Ξάνθης, Λέσβου, Λήμνου, Αγ. Ευστρατίου και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια το μοντέλο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντικατάστασης περίπου 5,6 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους επένδυσης 1 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. βάσει της Οδηγίας 72/2009, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του 80% των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με ψηφιακούς μέχρι το 2020. Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με «έξυπνους» τίθεται από την ευρωπαϊκή οδηγία ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι «έξυπνοι» μετρητές δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του ακόμη και εξ αποστάσεως.
Επίσης στον Διαχειριστή του Δικτύου θα δίνεται η δυνατότητα παροχής πλήθος πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους καθώς και τη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος και επανασύνδεσης εξ αποστάσεως.

Έρχεται ο μεγάλος διαγωνισμός του 1 δισ. ευρώ

Μεγάλοι διεθνείς Όμιλοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ που θα βγει στον «αέρα» μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Δύο από τους πλέον ισχυρούς Ομίλους που αναμένεται να κονταροχτυπηθούν είναι η κινέζκη CMEC από κοινού με την ΔΕΗ αλλά και ο πολυεθνικός Όμιλος Landis Gyr, ο οποίος για το λόγο αυτό μετέφερε πριν από περίπου ένα χρόνο τις ελβετικές και γαλλικές γραμμές παραγωγής στη μονάδα της Kορίνθου.
Ήδη το εργοστάσιο στην Κόρινθο έχει «τρέξει» μια μεγάλη παραγγελία για την αντικατάσταση όλων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρώμη, με 1,7 εκατ. «έξυπνους» μετρητές όπως και άλλη μία παραγγελία για 1 εκατ. «έξυπνους» μετρητές για τις σκανδιναβικές χώρες.
Το εργοστάσιο της Landis+Gyr στην Ελλάδα παραδίδει στη Βόρεια Αμερική το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος των «έξυπνων» μετρητών Landis+Gyr της Βόρειας Αμερικής που ονομάζεται Focus. Από το 2010 περισσότεροι από 8.000.000 τέτοιες συσκευές έχουν εξαχθεί από την Κόρινθο προς τη Βόρεια Αμερική, αριθμός που αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο έσοδα της τάξεως των 30.000.000 δολαρίων ετησίως.
Από την άλλη πλευρά η κινέζικη CMEC, μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά τον πιλοτικό διαγωνισμό του ΔEΔΔHE (κατέβηκε μαζί με την Microdata, αλλά «κόπηκε»), αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να φτιάξει μονάδα κατασκευής έξυπνων μετρητών στην Δυτική Μακεδονία, από κοινού με την ΔΕΗ, μία συνεργασία που ανοίγει τον δρόμο στην Επιχείρηση να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας του έργου.

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS