Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος το αφορολόγητο βουλευτών με εντολή Τσίπρα, μετά τον σάλο για τα προκλητικά προνόμια

Τέλος το αφορολόγητο βουλευτών με εντολή Τσίπρα, μετά τον σάλο για τα προκλητικά προνόμια
Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πλήρη κατάργηση των φορολογικών προνομίων
«Τσεκούρι» με πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου στους βουλευτές αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις νέες αποκαλύψεις για τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό.
Η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να έχει τονίσει επανειλημμένα στους στενούς του συνεργάτες ότι «δεν είναι δυνατόν οι μισθωτοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να καλούνται να σηκώσουν τα νέα αυξημένα φορολογικά βάρη που θα προκύψουν με την μείωση του αφορολογήτου και οι βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό να συνεχίζει να εξαιρείται απολαμβάνοντας το προνόμιο του αφορολόγητου».
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε τουλάχιστον δύο κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, μετέφερε στους συνεργάτες του τον έντονο προβληματισμό του για το προνομιακό καθεστώς των βουλευτών σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη την ισονομία και ισοπολιτεία» και πως τα επώδυνα μέτρα τη συμφωνία ανεξάρτητα από τα θετικά αντίμετρα θα αφορούν όλους και κυρίως όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, όπως οι βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δέχθηκε δυο εισηγήσεις.
Η πρώτη ήταν να υπάρξει νέα δραστική μείωση στο αφορολόγητο των βουλευτών το οποίο με βάση το σημερινό προνομιακό καθεστώς και τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να φθάσει ακόμα και το 77%, με τον βουλευτή να φορολογείται μόλις στο 23% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος.
Η δεύτερη εισήγηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός ήταν η πλήρης κατάργηση του «φορολογικού παραδείσου», στον οποίο υπάγονται οι βουλευτές και η απόλυτη εξίσωσή τους με τους… κοινούς θνητούς.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πλήρη κατάργηση των φορολογικών προνομίων, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους συνομιλητές του ότι οτιδήποτε άλλον είναι «ημίμετρο» και «δεν άρει την αδικία».
Απολύτως σύμφωνοι με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού φέρονται να είναι και οι στενοί του συνεργάτες όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ενήμερος και απολύτως σύμφωνος, με την πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ αρκετοί βουλευτές όπως ο Νίκος Ξυδάκης ή ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της πλήρης κατάργησης του αφορολόγητου στην βουλευτική αποζημίωση.
Με βάση το ισχύον σύστημα το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα μπορεί να φθάσει τα 74.760 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, θερινά τμήματα.
Από το ποσό αυτό η τελική φορολογητέα ύλη με τη χρήση μιας σειράς ειδικών προνομίων μπορεί να περιοριστεί στις 17.217 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του είτε σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση που του έχει απευθύνει ο Βασίλης Λεβέντης για την υγεία, είτε ενδεχομένως σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ζητώντας μάλιστα από όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.
Ορισμένα από τα προνόμια των βουλευτών, όπως η παροχή Βουλευτικού οχήματος θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Ενδεικτικό των αρχικών προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι και στις 11 Οκτωβρίου του 2015 είχε περικόψει σε ποσοστό 10% την βουλευτική αποζημίωση, η οποία διαμορφώθηκε πλέον κοντά στις 6.000 μηνιαίως.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης