Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στα ενεργειακά - Άμεσες πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ζήτησαν οι δανειστές

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στα ενεργειακά - Άμεσες πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ζήτησαν οι δανειστές
«Τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα»...
Παραμένουν οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα ενεργειακά θέματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, μετά και το πρώτο σκέλος της τηλεδιάσκεψης, η οποία ξεκίνησε στις 14:30 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».
Χαριτολογώντας, ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».
Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα»…

Οι χειρισμοί Σταθάκη και η παραπομπή στο Μαξίμου - Όλο το παρασκήνιο

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και την ανάληψη της διαχείρισής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρά τις διαψεύσεις της πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων οι θεσμοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο εναλλακτικής λύσης για την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ πέραν αυτής της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και μάλιστα με άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
Κατόπιν τούτου ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρέπεμψε το θέμα στον πρωθυπουργό αφ’ ενός για την αξιοποίηση πιθανής δυνατότητας μιας πολιτικής λύσης στο πλαίσιο της συνολικότερης διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και αφ’ ετέρου για την πολιτική διαχείριση της αρνητικής για την κυβέρνηση εξέλιξης κυρίως στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαπραγματευτική γραμμή Σταθάκη σε συνέχεια αυτής του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη αποδείχτηκε αναποτελεσματική και συνέβαλλε καθοριστικά στην περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΗ καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού οι θεσμοί από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήρθαν με ξεκάθαρη «ατζέντα», την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
Η συζήτηση για τα ΝΟΜΕ ως εργαλείου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, που για τον κ. Σταθάκη ήταν το μοναδικό μαζί με το ΔΕΣΦΑ ανοιχτό θέμα των διαπραγματεύσεων, είχε απαξιωθεί για τους θεσμούς από την πρώτη στιγμή, καθώς διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά έφερε τη ΔΕΗ και συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού στα όριά της.
Για όσους παρακολουθούν την αγορά ηλεκτρισμού, η δύσκολη θέση του κ. Σταθάκη στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων φάνηκε όταν μετά την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, εσπευσμένα κάλεσε στις διαπραγματεύσεις τον πρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, να παρουσιάσει την δική του πρόταση για το άνοιγμα της αγοράς.
Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Σταθάκη να αποτρέψει το απευκταίο σχέδιο του διαμελισμού της ΔΕΗ, παρ’ ότι επισήμως δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι θέμα πώλησης μονάδων και ότι δεν πρόκειται τα ενεργειακά να μπλοκάρουν την αξιολόγηση.
Ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε στους θεσμούς το σχέδιο σύστασης δύο εταιριών προμήθειας στις οποίες θα μεταφέρει αναλογικό χαρτοφυλάκιο απ’ όλες τις κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ για να διατεθεί μέσω διαγωνισμού σε τρίτους, το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε λεπτομερώς από τα τεχνικά κλιμάκια και στο τέλος απορρίφθηκε.
Δεν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο Παναγιωτάκη θα είχε την ίδια τύχη εάν η κυβέρνηση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις υιοθετούσε αυτό έναντι των ΝΟΜΕ του κ. Σκουρλέτη που αποδείχθηκε καταστροφικό και οδήγησε στην απαίτηση των θεσμών για «εδώ και τώρα» πώληση μονάδων.
Ίσως επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε θέσει εκτός διαπραγματεύσεων τον κ. Παναγιωτάκη εκείνο το διάστημα αλλά δεν έλαβε υπόψη του καθόλου την άποψη της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς.
Η συμμετοχή του κ. Παναγιωτάκη στις διαπραγματεύσεις και η ενδελεχής μελέτη της πρότασής τους έδωσε τη δυνατότητα στους θεσμούς να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ΔΕΗ και της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αυτό ενίσχυσε την αρχική τους θέση για την αναποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ και την αναζήτηση ενός βιώσιμου μοντέλου, μέσω της πώλησης μονάδων.
Όλο αυτό το διάστημα η πλευρά του υπουργείου πάλευε τουλάχιστον να πετύχει μια πιο χαλαρή αποτύπωση της πώλησης μονάδων στη συμφωνία που θα έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να το διαχειριστεί πολιτικά με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Ο κ. Σταθάκης, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του την τελευταία εβδομάδα για το θέμα, όπου επιμελώς απέφευγε να αναφερθεί στην πώληση μονάδων, είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί την επερχόμενη ήττα.
Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη φαίνεται ότι υποχρεώθηκε να την αποδεχθεί γι’ αυτό και ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Οι πιθανότητες να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο ακόμη και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι μάλλον μηδαμινές κι αυτό γιατί η ΔΕΗ και η αγορά ηλεκτρισμού έχουν έρθει στο «κόκκινο».
Η ευνοϊκότερη ίσως εξέλιξη που θα μπορούσε να πετύχει ο πρωθυπουργός είναι η μεταφορά του χρονοδιαγράμματος έναρξης της διαδικασίας κατά κάποιους μήνες.
Η αποτροπή του κρίνεται αδύνατη δεδομένης και της έρευνας της DGcomp για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με τη συμμετοχή και του κ. Σταθάκη και πρώτο θέμα τα ενεργειακά, δύο θέματα αναδεικνύονται για την κυβέρνηση.
Το ένα είναι η πολιτική του διαχείριση και το δεύτερο και πιο βασικό η υλοποίησή του σχεδίου εκποίησης μονάδων, δεδομένου του εύθραστου τοπίου της αγοράς ηλεκτρισμού και της δεινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.

(Πρώτη ενημέρωση 17:19, 17 Μαρτίου 2017)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης