Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΡΑΕ: Αυτές είναι οι στρεβλώσεις και οι χειραγωγήσεις της αγοράς που αποκαλύφθηκαν στην διάρκεια της κρίσης

tags :
ΡΑΕ: Αυτές είναι οι στρεβλώσεις και οι χειραγωγήσεις της αγοράς που αποκαλύφθηκαν στην διάρκεια της κρίσης
Η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί έρευνα για το τι συνέβη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης το περασμένο χειμώνα
Σημαντικές στρεβλώσεις, διαπιστώνει η ΡΑΕ στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως προκύπτει από την ανάλυση της συμπεριφοράς της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Μιας κρίσης που ανέδειξε κατ’ αρχήν το πρόβλημα επάρκειας του ενεργειακού συστήματος, αλλά παράλληλα φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις αν συνδυαστεί και με την έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα παράγοντας της αγοράς μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή κρίση, «υπήρξε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος προς τα κάτω (προφανώς από τη ΔΕΗ, αν και δεν τη κατονόμασε) γεγονός που δημιούργησε ισχυρό κίνητρο για εξαγωγές ηλεκτρισμού ανατροφοδοτώντας την έλλειψη φυσικού αερίου».
Είναι σαφές ότι σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η ΡΑΕ, η οποία πραγματοποιεί έρευνα για το τι συνέβη κατά την περίοδο της κρίσης στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διενεργούν οι Ρυθμιστές αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περιφερειακό επίπεδο.
Χωρίς να αναφέρεται σε χειραγώγηση της ΟΤΣ από τη ΔΕΗ, η κυρία Νεκταρία Καρακατσάνη μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, με την ομιλία της στο ΙΕΝΕ στην πραγματικότητα την αποδεικνύει αφού διαπιστώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλώσεων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην ημερήσια αγορά και στη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο.
Η συγκεκριμένη πρακτική είναι αυτή για την οποία κατηγορείται η ΔΕΗ και από την DGComp.
Τα στελέχη της DGComp, έκαναν έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ για να πάρουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, αν και σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη «το ζήτημα της συστηματικότητας και του ύψους των αποκλίσεων παραμένει διαχρονικά υπαρκτό, προκαλώντας συμπίεση της ΟΤΣ».

Μικρό το κόστος των αρνητικών αποκλίσεων

Μάλιστα η κ. Καρακατσάνη προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα περιγράφοντας την όλη διαδικασία.
Όπως σημειώνει το κόστος των αποκλίσεων, που προκύπτει από τον μηχανισμό εκκαθάρισης αποκλίσεων, θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για πιο ρεαλιστικές δηλώσεις διαθεσιμότητας, ωστόσο το έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής αντισταθμίζεται από επαύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και το κόστος των αρνητικών αποκλίσεων περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό ή και πλήρως.
Έτσι, ενώ η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι από την ενεργειακή κρίση ζημιώθηκε αφού αναγκάστηκε να πληρώνει για την αγορά ρεύματος από τη χονδρική αγορά περί τα 25 - 30 εκατ. ευρώ την εβδομάδα έναντι των 10 -  12 εκατ. ευρώ σε μια κανονική περίοδο, σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη τον Ιανουάριο το έσοδο της ΔΕΗ λόγω αποκλίσεων ανήλθε για το σύνολο του χαρτοφυλακίου της (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) σε 5,8 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η κ. Καρακατσάνη σημειώνει ότι για το διάστημα 1.12.2016 - 14.2.2017, η μέση Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (ΟΤΑ) υπερβαίνει τη μέση ΟΤΣ κατά 10 €/MWh, ενώ σε κάποιες ώρες η απόκλιση υπερβαίνει τα 200 €/MWh.
Εξάλλου κατά τις ημέρες που ο ΑΔΜΗΕ προέβη σε περικοπές εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή 11 και 12 Ιανουαρίου 2017, η ΟΤΑ ανήλθε στα 300 €/MWh για 7 ώρες κατανομής, ενώ η ΟΤΣ δεν υπερέβη τα 82 €/MWh.
Καταλήγοντας η κ. Καρακατσάνη επί της ουσίας επιβεβαιώνει ότι το πρόστιμο για τη ΔΕΗ είναι βέβαιο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υπό το πρίσμα της ΕΕ, η συγκράτηση των τιμών σε τεχνητά επίπεδα, παρά τις ακραίες συνθήκες, συνιστά στρέβλωση, καθώς η αγορά δεν μπόρεσε να αποκαλύψει το βαθμό του προβλήματος, ώστε να επέλθουν οι αντίστοιχες διορθώσεις στις εξαγωγές.
Επιπρόσθετα, η αγορά δεν μπόρεσε να φανερώσει το βαθμό του ελλείμματος ισχύος και αυτό έχει επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αποτρέπεται η δημιουργία σημάτων για τις αναγκαίες επενδύσεις.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης