Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen και Coeure (ΕΚΤ) στις Βρυξέλλες - Μοναδικός παίκτης στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα το ΔΝΤ που παραμένει άτεγκτο

Thomsen και Coeure (ΕΚΤ) στις Βρυξέλλες - Μοναδικός παίκτης στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα το ΔΝΤ που παραμένει άτεγκτο
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ
(upd) Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες καθώς το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του για να κλείσει η β΄αξιολόγηση και ουσιαστικά έχει λάβει εξουσιοδότηση να «τρέξει» μόνο του τη διαπραγμάτευση.
Οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές θα συνεχιστούν σήμερα με τη συμμετοχή του Poul Thomsen από το ΔΝΤ και του Benoit Coeure από την ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια μέχρι το βράδυ ν α γεφυρωθεί το χάσμα που τους χωρίζει στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι το ΔΝΤ είναι αυτό το οποίο συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε ίντσα από τις αρχικές του θέσεις.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, καθυστερήσεις μέχρι τις 22 Απριλίου όπου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 - και όπως αποκάλυψε το «bankingnews», θα φτάνει στα επίπεδα του 3,2% με 3,3% του ΑΕΠ - παίζει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα 23 Μαρτίου του 2017 με την έκδοση σχετικού ανακοινωθέντος από την ευρωπαϊκή τρόικα.
Στόχος παραμένει να επιστρέψουν τα κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το Ταμείο αφήνοντας την εκπρόσωπο Ντέλια Βελκουλέσκου να κάνει παιχνίδι, η οποία, τις δύο προηγούμενες μέρες, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό-εργασιακά, άνοιξε θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018 εγείροντας απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είχε βγει από τον «χάρτη» των συζητήσεων από τη στιγμή που οι πλευρές είχαν βρει κοινά σημεία για το πώς θα κλείσει (με παραμετρικά μέτρα, όπως με περικοπές σε κρατικές δαπάνες μέσω της διαδικασίας του spending review, κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές) η τρύπα των 400-450 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω «αγκάθι» είχε εξαλειφθεί από νωρίς και δη από τις διαπραγματεύσεις του «Χίλτον», μετατοπίζοντας έτσι τη μάχη στα μέτρα των 3,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι πιστωτές για το 2019 και το 2020 αλλά και στα αντίμετρα που προτείνει η Αθήνα.
Οι δανειστές επιμένουν σε περικοπή συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς προκειμένου να βγει ο λογαριασμός στους προσυμφωνημένους στόχους των πλεονασμάτων (3,5%).
Οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο εύρος των κεφαλαίων που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις κύριες συντάξεις (1,4 δισ. ευρώ ή 1,8 δισ. ευρώ), στη χρονική στιγμή εφαρμογής του πακέτου περικοπής τους (2019 ή 2020), αλλά ούτε και στον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει αυτή η περικοπή.
Σε στασιμότητα παραμένουν και τα εργασιακά θέματα, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις.
Στο φορολογικό, βέβαιη θεωρείται η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019, ενώ σημαντικές παραμένουν οι διαφορές και στο θέμα των αντιμέτρων.
Τον πρώτο λόγο σε αυτό συνεχίζει να έχει και πάλι το ΔΝΤ ζητώντας αναπτυξιακού χαρακτήρα ελαφρύνσεις.
Αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 και μετά, αν και εφόσον βεβαία ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ενεργοποιηθεί το πακέτο των αντιμέτρων, η κυβέρνηση τη θεωρεί δεδομένη.
Η ελληνική πλευρά στοχεύει σε μείωση του φόρου κατά περίπου 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση (περίπου 3,5 δισ. ευρώ), πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση από τους θεσμούς.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολο να βγει σήμερα «λευκός καπνός» από τη διαπραγμάτευση και να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.
Ύστερα από αυτά με ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό ανακοινωθέν από τους θεσμούς, το οποίο θα κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο, όχι όμως στον βαθμό που να μπορεί να «κλειδώσει» το πολυπόθητο «staff-level agreement» που επιθυμεί η Αθήνα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης