Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις ζητά το ΔΝΤ - Για τον Ιούνιο 2017 μετατίθεται η αξιολόγηση

Εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις ζητά το ΔΝΤ - Για τον Ιούνιο 2017 μετατίθεται η αξιολόγηση
«Θα επανεξεταστεί η προσέγγιση του Ταμείου για τον καθορισμό των όρων με τα μέλη νομισματικών ενώσεων»
«Ειδικές εγγυήσεις» για τον περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα διάσωσης, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως απορρέει από την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του.
Η έκθεση μιλά για «αλλαγή αρχιτεκτονικής» των προγραμμάτων διάσωσης για χώρες που βρίσκονται σε νομισματικές ενώσεις, όπως η Ελλάδα, ενώ οι σχετικές αποφάσεις από το Ταμείο θα ληφθούν τον Ιούνιο 2017, κάτι που ενδεχομένως θα παρατείνει το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Η έκθεση ουσιατικά «φωτογραφίζει» την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
«Θα επανεξεταστεί η προσέγγιση του Ταμείου για τον καθορισμό των όρων με τα μέλη νομισματικών ενώσεων, με στόχο να συγκεντρωθούν οι απόψεις του Συμβουλίου για τη θέσπιση σαφών κατευθύνσεων και αρχών σχεδιασμού αναφορικά με τα προγράμματα υποστήριξης χωρών-μελών σε νομισματικές ενώσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά το Γραφείο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εν λόγω απόψεις αντανακλούν στο ίδιο και όχι απαραίτητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες για κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο είχαν αρχίσει ήδη να εξανεμίζονται, καθώς χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών στις Βρυξέλλες, χωρίς ρήξη αλλά και χωρίς ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Όπως φαίνεται, πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα θα λυθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν αισιοδοξία για κλείσιμο όλων εκκρεμοτήτων σε τεχνικό επίπεδο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ολοκληρώθηκαν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Απομένουν 2-3 εκκρεμότητες».
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενδεχομένως όχι μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων υπουργών και κουαρτέτου, αναφέρει πηγή με γνώση των όσων έγιναν στις Βρυξέλλες, όπου για τρεις ημέρες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόοδος σημειώθηκε τουλάχιστον στο φορολογικό - όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.600 ως 5.900 ευρώ από 2019 - και το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο χρονοδιάγραμμα περικοπής των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν θα γίνουν εφάπαξ αλλά σταδιακά από το 2019, σενάριο το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τους πιστωτές.
Αντίθετα υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφωνίες στα εργασιακά, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το αίτημα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα από την πλευρά της κυβέρνησης, με στάση ανυποχώρητη.
Η Κομισιόν έχει πάρει ευθέως το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως αυτό απορρίπτεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και με το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης