Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση βρίσκεται μία ανάσα από τη συμφωνία με τους θεσμούς

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση βρίσκεται μία ανάσα από τη συμφωνία με τους θεσμούς
Η ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα και ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στην Βουλή.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα προβλέπει αναπτυξιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ αλλά και μέτρα λιτότητας, επίσης 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% θα προέλθει από το ασφαλιστικό και το υπόλοιπο 1% από το φορλογικό .
Η ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Τσακαλώτος - στεναχωρημένος όπως ο ίδιος είπε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - λόγω των εκθέσεων του και της σκληρής κριτικής που ασκούν στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα της διαπραγμάτευσης και του κινδύνου χρεοκοπίας που ελλοχεύει – χαρακτήρισε αδύνατο για μία κυβέρνηση να προλάβει να ολοκληρώσει μέσα σε ένα μήνα τον όγκο των προαπαιτουμένων που ζητεί η τρόικα.
Για τον ίδιο, πρόκειται για μία κίνηση που ήταν μέρος της στρατηγικής των δανειστών.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι «αυτές θα πρέπει να γίνονται με σχέδιο» ενώ για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξες ότι η κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει το θέμα και όχι να το «κουκουλώσει» όπως έκαναν οι προηγούμενες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Τέλος, αναγνώρισε ότι οι φόροι επιβάρυναν περισσότερο τα μεσσία στρώματα και ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στο καυτό θέμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη ενημέρωση 20:00, 28 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης