Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πολιτική τακτική της ΝΔ συγκρούεται με την κοινή λογική και αποδυναμώνει το σενάριο της αυτοδυναμίας

Η πολιτική τακτική της ΝΔ συγκρούεται με την κοινή λογική και αποδυναμώνει το σενάριο της αυτοδυναμίας
Δύσκολα με αυτή τη γραμμή η ΝΔ θα καταφέρει να πείσει για τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της τους αναποφάσιστους
Κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ.
Μια και συγκρούεται με την κοινή λογική.
Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, συνάντηση που χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερης βαρύτητας» και «ισχυρών συμβολισμών».
Σε αυτή τη συνάντηση ο κ.Μητσοτάκης φέρεται να υποστήριξε πως το «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.
Διότι σε διαφορετική περίπτωση, όπως άλλωστε προειδοποιεί και ο κ.Στουρνάρας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν όλοι οι στόχοι αναπτυξιακοί, δημοσιονομικοί, χρηματοπιστωτικοί που έχουν τεθεί για το 2017.
Και ενώ και ο κ.Μητσοτάκης έκρουσε μαζί με τον κ.Στουρνάρα το «καμπανάκι» του κινδύνου και ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, ταυτόχρονα διαμηνύει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα προβλέπει το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Και μπορεί ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ να επιχειρούν με ένα σλάλομ (στην κοινή λογική) να υποστηρίξουν πως καταψηφίζουν τα μέτρα, διότι αυτά είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης, της ανικανότητας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης, αλλά είναι προφανές πως ακόμα και αν η κυβέρνηση είχε σπεύσει να υπογράψει από την πρώτη στιγμή όσα της ζητούσαν οι δανειστές, η στάση της ΝΔ θα ήταν ακριβώς η ίδια διότι και πάλι δεν θα ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος της ψήφισης των όποιων μέτρων.
Ακόμα όμως και αν η ΝΔ με αυτή τη στάση της δεν εκπλήσσει κανέναν – άλλωστε η κοινή γνώμη είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους πολιτικές από το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ή μπορεί εν μέρει αυτή η πολιτική γραμμή να δικαιολογηθεί από την έως σήμερα πολιτική πεπατημένη αλλά και από την τοποθέτηση ότι «η κυβέρνηση τα έφερε τα μέτρα, αυτή και να τα ψηφίσει», αυτό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι το μόνιμο αίτημα της ΝΔ για πολιτική αλλαγή και για πρόωρες εκλογές.
Την ώρα δηλαδή που η ίδια η ΝΔ αποδέχεται πως περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προτείνει να «παγώσουν» όλα, να πάνε όλα πίσω και η χώρα να οδηγηθεί σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Προκειμένου, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ, να κάνει εγκαίρως όσα πρέπει να γίνουν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Δηλαδή τι;
Να εφαρμόσει τα μέτρα της συμφωνίας, τα οποία όμως διαμηνύει ότι μόλις έρθουν στη Βουλή θα καταψηφίσει.
Πρόκειται για μια πολιτική τακτική και ρητορική που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στοιχεία αξιοπιστίας και σοβαρότητας.
Και που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια που και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης προτάσσει.
Και που βεβαίως δεν πείθει ότι πρώτιστο μέλημα της ΝΔ την παρούσα στιγμή είναι το συμφέρον των πολλών και της πατρίδας.
Αλλά το χειρότερο για τη ΝΔ είναι ότι αυτή η γραμμή μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ.
Καθώς με αυτό το πολιτικό αφήγημα όχι μόνο δεν πείθει αλλά συντηρεί την καχυποψία και τις επιφυλάξεις των αναποφάσιστων πολιτών για το κατά πόσο η ΝΔ αφενός έχει κάνει την αυτοκριτική της και αφετέρου μπορεί να αποτελέσει πράγματι μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που θα συμβάλλει στην απαιτούμενη επανεκκίνηση του τόπου.
Και αυτή η προβληματική στάση είναι που δεν επιτρέπει στη ΝΔ να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα προς την αυτοδυναμία, διατηρώντας ανοιχτά όλα τα σενάρια όταν θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης