Παππάς: Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα θέσει την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

Παππάς: Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα θέσει την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην οποία οδηγεί η σημερινή της πορεία είναι «αδιέξοδη» - Αποτελεί ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η κατάληξη της Ευρώπης
«Όσοι επαναφέρουν το - ανύπαρκτο - θέμα του Grexit, με αφορμή εσχάτως και το Brexit, επιδιώκουν ακριβώς να κρύψουν τα προβλήματα της Ευρώπης κάτω από το χαλί. Ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά, με όσους κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στην υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να μην τεθεί το ουσιαστικό ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους», όπως τόνισε σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον που οργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» διεθνών σχέσεων «Atlantic Council» με θέμα «Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία».
«Η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή της. Και η επιλογή της είναι η Ευρώπη. Όμως, αυτή η τοποθέτηση απαντά μόνο σε ένα μικρό μέρος του ερωτήματος», είπε ο Παππάς, για να προσθέσει: «Η πραγματική ερώτηση είναι 'Ποιά Ευρώπη;'. Τι κάνουμε, ποιες πολιτικές υιοθετούμε ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της Ευρώπης στο μέλλον, την ανάπτυξη, την ουσιαστική ευημερία για όλους τους πολίτες της;».
Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα η σημερινή Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να απαντήσει, όπως επεσήμανε ο υπουργός, για να παρατηρήσει, ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην οποία οδηγεί η σημερινή της πορεία είναι «αδιέξοδη», καθώς και ότι αποτελεί ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η κατάληξη της Ευρώπης.
Ο Παππάς αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2016, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 232 χιλ. θέσεις εργασίας την τελευταία διετία, αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 12% και οι εξαγωγές κατά 10%, ενώ έγιναν καίριες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει το δρόμο ώστε η ελληνική οικονομία να μπει για τα καλά στην τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης και να φέρει αποτελέσματα που θεωρώ ότι θα εκπλήξουν τη διεθνή κοινότητα».
Στην ομιλία του, ο Παππάς παρουσίασε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας, δικτύων της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στους αγωγούς και στα δίκτυα νέας γενιάς, μέσα από την επιλογή των συμμαχιών, όπως αυτές που ήδη έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
«Αντί να αντιμετωπίσουμε ως πρόβλημα τη θέση της χώρας στο μέσον μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής, επιλογή μας είναι να τη δούμε ως ευκαιρία. Ευκαιρία για συνεργασίες με άλλες χώρες, πάντοτε υπό την ιδιότητά της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS