Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard and Poor's: Αναβάθμισε την προοπτική της Ισπανίας σε «θετική» - Η αξιολόγηση «BBB+/A-2»

Standard and Poor's: Αναβάθμισε την προοπτική της Ισπανίας σε «θετική» - Η αξιολόγηση «BBB+/A-2»
Ο S&P εκτιμά, ότι η υφιστάμενη ισπανική κυβέρνηση μειοψηφίας ενδέχεται να μην διαρκέσει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές του 2020
Στην αναβάθμιση της προοπτικής επαναξιολόγησης της Ισπανίας σε «θετική» από «ουδέτερη», με παράλληλη επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε «BBB+/A-2», προχώρησε σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's (S&P).
Σε έκθεση του εκτίμησε, ότι οι «ισχυρές και ισορροπημένες» οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας θα συνεχιστούν το 2017 και 2018, με την πραγματική ανάπτυξη να διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 2,5% και 2,1%.
Σύμφωνα με τον S&P, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης της χώρας αναμένεται να περιοριστεί σε 3,3% του ΑΕΠ το 2017, από 4,5% το 2016, με το καθαρό δημόσιο χρέος να σταθεροποιείται λίγο κάτω από το 90% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020.
Η αναβάθμιση της προοπτικής επαναξιολόγησης της Ισπανίας σε «θετική», πρακτικά σημαίνει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τον S&P ενδέχεται να αναβαθμιστεί στους επόμενους 24 μήνες, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας και η δημοσιονομική της σύγκλιση εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου ή αν η «μετάδοση» των ωφελημάτων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ επεκταθεί περαιτέρω.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «BBB+» της Ισπανίας ισορροπεί την υγιή οικονομική της ανάκαμψη με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της, τις ασθενείς πρόσφατες δημοσιονομικές της «επιδόσεις», αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Ο S&P εκτιμά, ότι η υφιστάμενη ισπανική κυβέρνηση μειοψηφίας ενδέχεται να μην διαρκέσει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές του 2020, όμως οι εσωτερικές έριδες μεταξύ των κύριων αντιπολιτευόμενων κομμάτων καθιστούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βραχυπρόθεσμα λιγότερο πιθανό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης