Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Καθοριστικός ο δείκτης των NPLs για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών - Αναμένεται σημαντική αύξηση των προβλέψεων λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς ύφεσης

Nomura: Καθοριστικός ο δείκτης των NPLs για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών - Αναμένεται σημαντική αύξηση των προβλέψεων λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς ύφεσης
Σε εξαιρετικά μείζον ζήτημα θα αποδειχθεί η διαμόρφωση του δείκτη των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την τελευταία 16σέλιδη έκθεση της Nomura για τις ελληνικές τράπεζες υπό τον τίτλο «Facing another difficult quarter - Asset quality set to deteriorate further; Uncertain outlook on profitability» (ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο – η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί περαιτέρω: Αβέβαιο το outlook της κερδοφορίας).
Αφού αναλύει πρώτα τις δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πόσο μπορεί να επηρεάσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, η Nomura αφιερώνει σημαντικό μέρος της έκθεσης της στις εκτιμήσεις για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.
Το διαρκώς επιδεινούμενο υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας απαιτεί τον σχηματισμό ολοένα και περισσότερων προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια, δεδομένου μάλιστα του ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 6,2% φέτος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να ακολουθήσει πολύ συντηρητική πολιτική στο σχηματισμό των προβλέψεων, την ώρα μάλιστα που βλέπει τους ισολογισμούς του να ροκανίζονται και από τις ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, τις οποίες και επικαλείται και η Nomura ο δείκτης NPL αναμένεται να φτάσει στο 15% μέχρι το τέλος του έτους, από 11,5% το πρώτο τρίμηνο και 12,5% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε επίπεδο σχηματισμού προβλέψεων τέτοια ποσοστά θα σημάνουν την αύξηση στις 255 μ.β. επί των συνολικών πιστώσεων στην περίπτωση της Eurobank ή στις 173 μ.β. της Πειραιώς.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura για τις προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματιστούν σε περίπτωση που ο NPL ratio διαμορφωθεί στο 15%, στο 18% ή στο 20% θα είναι:

Κεφαλαιακές ανάγκες και NPLs για τις ελληνικές τράπεζες
Alpha Bank Εθνική Eurobank Πειραιώς
εκτίμηση δείκτη NPLs 11,40% 11,30% 13,40% 10,50%
Προβλέψεις αν ο NPLs ratio στο 15% 180 μ.β 186 μ.β 82 μ.β 229 μ.β
Προβλέψεις αν ο NPLs ratio στο 18% 330 μ.β 336 μ.β 232 μ.β 379 μ.β
Προβλέψεις αν ο NPLs ratio στο 20% 430 μ.β 436 μ.β 332 μ.β 479 μ.β


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης