Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard and Poor's: Στα «σκουπίδια» η αξιολόγηση των νοτιο-αφρικανικών ομολόγων λόγω απόλυσης ΥΠΟΙΚ

Standard and Poor's: Στα «σκουπίδια» η αξιολόγηση των νοτιο-αφρικανικών ομολόγων λόγω απόλυσης ΥΠΟΙΚ
Αν ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς οίκοι το παράδειγμα του S&P, τότε η Νότιος Αφρική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της
Την επενδυτική της πιστοληπτική διαβάθμιση (investment grade) έχασε σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 η Νότιος Αφρική ως εκδότης χρέους, με τον διεθνή οίκο Standard & Poor's (S&P) να υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από «BBB-» σε «BB+», που αντιστοιχεί σε επενδυτικά «σκουπίδια» (speculative ή junk grade).
Ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στην απόλυση του υπουργού Οικονομικών, Pravin Gordhan, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα της νοτιο-αφρικανικής οικονομίας.
Η είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Νοτίου Αφρικής από τον S&P προκάλεσε τη συναλλαγματική εξασθένηση του ραντ - του νοτιο-αφρικανικού νομίσματος - κατά 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πέραν των απωλειών 4% που είχε καταγράψει την περασμένη Παρασκευή 31/3 με την είδηση της απόλυσης του Gordhan, που θεωρούταν ένας ικανός τεχνοκράτης ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο διεθνής οίκος ανησυχεί, ότι οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές έριδες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) θα καθυστερήσουν τις απαραίτητες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, απειλώντας την εμπιστοσύνη που είχε δομηθεί με κόπο μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών και των εργατικών συνδικάτων.
Επίσης, η αβεβαιότητα ενδέχεται να αναβάλλει νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, στερώντας από τη νοτιο-αφρικανική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική.
Αν ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς οίκοι το παράδειγμα του S&P, τότε η Νότιος Αφρική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της, καθώς πολλοί διεθνείς θεσμικοί επενδυτές θα υποχρεωθούν από τους κανόνες που τους δεσμεύουν, να ρευστοποιήσουν κρατικά νοτιο-αφρικανικά ομόλογα που διακρατούν, ενώ δεν θα μπορούν να αγοράσουν νέα.
Επόμενος οίκος που επαναξιολογεί την πιστοληπιτική ικανότητα της Νοτίου Αφρικής είναι ο Moody's, ο οποίος πρόκειται να ανακοινώσει τις όποιες τυχόν αντίστοιχες αποφάσεις του την ερχόμενη Παρασκευή 7/4.
Η Νότιος Αφρική κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη 0,3% το 2016, έναντι ανάπτυξης 1,3% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης