Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αξιολόγηση κλείνει, η συμφωνία έρχεται – Υπό δοκιμασία οι δεσμεύσεις και η αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα

Η αξιολόγηση κλείνει, η συμφωνία έρχεται – Υπό δοκιμασία οι δεσμεύσεις και η αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα
Το περιεχόμενο της συμφωνίας κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις
Όλα τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δείχνουν ότι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το διεμήνυσαν άλλωστε χθες τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, οι οποίοι υποστήριξαν πως στο αυριανό Eurogroup (7/4) θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Μάλιστα η τοποθέτηση Τσίπρα ότι αν στο αυριανό Eurogroup υπάρξουν στο παρά πέντε νέα πισωγυρίσματα και πρόσθετες παράλογες απαιτήσεις, θα υπάρξει αίτημα να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να υπάρξει λύση εντός του Απριλίου, αποτελεί σαφή ένδειξη για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει την πρόθεση να καθυστερήσει την αξιολόγηση (όπως κατηγορεί την κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση) ή να επιχειρήσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου με ίδιους πόρους.
Άλλωστε το σενάριο αυτό, ακόμα και αν «έπαιζε» ως σκέψη ή ως εναλλακτική, πρόλαβε και το «έκαψε» Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε πως ακόμα και αν η Ελλάδα τα καταφέρει με αυτήν την τακτική, θα έχει αλλάξει τόσο πολύ η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να τα ξαναδούν όλα από την αρχή.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.
Είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτει για να πορευτεί, για να υλοποιήσει το κυβερνητικό της αφήγημα, για να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα.
Και κάπου εδώ επανέρχονται όλα εκείνα τα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία περιμένουν απάντηση εδώ και μήνες.
Τα οποία εν πολλοίς συμπυκνώνονται στο τι από αυτά που έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία θα ισχύουν.
Θα είναι δηλαδή μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα;
Τα αντίμετρα που θα προβλέπονται, θα μπορούν πράγματι να εξουδετερώσουν τα νέα βαριά μέτρα;
Η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα δικαιολογεί όλη αυτήν την καθυστέρηση των τελευταίων μηνών;
Θα είναι πράγματι μια συμφωνία που θα βάζει τέλος στη λιτότητα και θα ανοίγει μια νέα σελίδα για την χώρα και για την έξοδο της από τα μνημόνια;
Είναι προφανές πως μαζί με τον χρόνο και τις εναλλακτικές, έχουν στερέψει τόσο η επικοινωνιακή διαχείριση όσο και πολιτικοί τακτικισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης.
Πράγματι, έχει σημασία για την κυβέρνηση Τσίπρα το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα δύσκολα μέτρα και εάν αυτά θα πρέπει να ισχύσουν από το 2019, το οποίο θεωρείται έτος εκλογών.
Όμως ελάχιστη αξία θα έχει εν τέλει για τους ψηφοφόρους, εάν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είναι αρνητικές.
Διότι πολύ απλά η κυβέρνηση θα έχει χάσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της.
Εάν όμως οι απαντήσεις είναι θετικές, εάν η συμφωνία πραγματικά δρομολογεί το τέλος της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση, εάν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης επιβεβαιωθούν τότε είναι προφανές πως παρά τα βαριά μέτρα, οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού αλλάζουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης