Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Και η Cosmote στο «χορό» των αυξήσεων των τιμολογίων της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

tags :
Και η Cosmote στο «χορό» των αυξήσεων των τιμολογίων της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Οι νέες χρεώσεις αποτελούν γρίφο...
Μετά την Vodafone και ο leader της αγοράς Cosmote ανεβάζει τα τιμολόγια της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας διαμορφώνοντας νέο τοπίο στη αγορά.
Οι νέες χρεώσεις αποτελούν γρίφο, καθώς η αναζήτηση των νέων τιμολογίων αφορά σε επιμέρους προγράμματα.
Πάντως, καθιστούν ακριβότερες τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες μεταφράζονται έως 2,5 ευρώ ανά υπηρεσία και ποσοστιαία «αγγίζουν έως το 100%.
Οι κλήσεις προς σταθερά αυξάνονται κατά 0,08 λεπτά του ευρώ και προς τα κινητά ενισχύονται κατά 0,18 ευρώ.
Τα τιμολόγια της κινητής και ειδικότερα τα πάγια διαμορφώνονται υψηλότερα κατά 1,5 ευρώ με αποτέλεσμα να ανέρχονται στα 3,5 ευρώ.
Στέλεχος της αγοράς είπε στο bankingnews ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια της διότι επί της ουσίας δεν μπορούν χρηματοδοτούν άλλο προγράμματα, τα οποία να σημειωθεί δημιουργήθηκαν σε εποχές έντονου ανταγωνισμού.
Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας δεν μπορούν να προσφέρονται κάτω του ονομαστικού κόστους.
Υπογραμμίζει ότι στους έλληνες καταναλωτές παρέχονται υπηρεσίες σε τιμές αρκετά χαμηλές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Πάντως, τα ετήσια οικονομικά στοιχεία της Cosmote της χρονιάς που πέρασε δείχνουν ότι η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σταθερής και κινητής αυξήθηκε κατά 3,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με το περιθώριο προσαρμοσμένων EBITDA να διαμορφώνεται σε 39,5% ενισχυμένα 1,7 μονάδες βάσης υψηλότερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Η σταθερή τηλεφωνία έφερε έσοδα 663,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,4% και το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 42,3% από 40,2 % το 2015.
Η κινητή τηλεφωνία είχε έσοδα 403 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 8,1% σε σχέση με το 2015.
Οι πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 25.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2016, με το συνολικό αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 503.000 χρήστες, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2016.
Είναι εμφανές ότι διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στις αναπροσαρμογή των τιμολογίων, καθώς θέλει να διατηρήσει τα λειτουργικά κέρδη της όπως και το περιθώριό της ενώ δεν επιθυμεί να χρηματοδοτεί υπηρεσίες από τη τσέπη της. Πάντως, οι καταναλωτές που έλαβαν ενημέρωση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια τόσο της σταθερής όσο και της κινητής έχουν το δικαίωμα να «σπάσουν» το συμβόλαιο και να αναζητήσουν καινούργιο πάροχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αγορά των τηλεπικοινωνιών συρρικνώνεται τα τελευταία εννέα χρόνια.
Συνολικά χάθηκαν έσοδα 3,3 δισ. ευρώ.
Το 2008 τα συνολικά έσοδα ήταν στα 7,4 δις ευρώ και στα τέλη του 2016 υποχώρησαν στα 4,1 δις. ευρώ.
Οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες των κινητών. Από τα 4,2 δις ευρώ το 2008 έπεσαν στο 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Όμως οι καταναλωτές διατήρησαν τη σταθερή τηλεφωνία η οποία δίνει έσοδα 2,3 δις ευρώ το 2016 έναντι 3 δις ευρώ το 2008.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης