Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοινά αποδεκτή «φόρμουλα» Αθήνας – δανειστών για τις συντάξεις αναζητά το Μαξίμου

Κοινά αποδεκτή «φόρμουλα» Αθήνας – δανειστών για τις συντάξεις αναζητά το Μαξίμου
Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένα κατώτατο όριο κάτω του οποίου η σύνταξη θα προστατεύεται
Κοινά αποδεκτή «φόρμουλα» Αθήνας – δανειστών ώστε να καταστεί πολιτικά διαχωρίσιμη η περικοπή των συντάξεων αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για μείγμα περικοπής σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις οποίες υπάρχει προσωπική διαφορά μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένα κατώτατο όριο κάτω του οποίου η σύνταξη θα προστατεύεται και δεν θα μπαίνει νέο «μνημονιακό ψαλίδι χρόνο εφαρμογή των περικοπών είναι η παράμετρος που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς όλα δείχνουν ότι οι πρώτες περικοπές θα εφαρμοστούν το 2019.
Μάχη δίνεται και για το αφορολόγητο το οποίο πλέον φαίνεται να έχει κλειδώσει στα 5.900 ευρώ με την Αθήνα να πιέζει η εφαρμογή να ψηφιστεί τώρα όπως ζητούν οι δανειστές αλλά να εφαρμοστεί το 2020.
Ωστόσο, οι δανειστές «επιμένουν στα μέτρα μια κι έξω σε ένα χρόνο όλα» με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί.
Άλλωστε, για το Ταμείο η συζήτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά είναι ανοικτή και η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και όχι μόνον «ανέφικτη».
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευράς δίνει διαπραγματευτική μάχη για τα λεγόμενα «αυνοικά αντίμετρα» με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση για να κλείσει και η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερο.
Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Angela Merkel θα παρέχει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά τα εργασιακά και τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κατά τα αλλά φαίνεται πως οι θεσμοί αποδέχονται το πλέγμα αντίμετρων για τους συνταξιούχους, όπως για η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η οποία θα είναι κλιμακωτή και με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Για παράδειγμα ένας χαμηλοσυνταξιούχος χωρίς αλλά εισοδήματα θα έχει έκπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη κάτι που δεν θα έχει ένα συνταξιούχος με την ίδια σύνταξη ο όποιος όμως εισπράττει ένα ενοίκιο η έχει αγροτικό εισόδημα κ.λ.π.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5.900 ευρώ κατά μέσο όρο.
Όλα δείχνουν ότι ξεκινά από τα 5.600 για τον άγαμο και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Στο πακέτο των θετικών αντίμετρων θα περιλαμβάνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Στα ενεργειακά σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά στις λιγνιτικές μονάδες.
Σε επόμενη φάση η συζήτηση για τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης