Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να δράσουν ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

FT: Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να δράσουν ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο
Μπορεί στο τελευταίο Eurogroup να αποσαφηνίστηκε το περίγραμμα της συμφωνίας ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών
Τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη ενισχύεται ακόμα και στις πιο προβληματικές περιοχές, η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο εμφανής, επισημαίνουν οι Financial Times με αφορμή τα οικονομικά δεδομένα της χώρας αλλά και τη κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής (7/4/2017).
Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα έρχεται ως τεράστια ανακούφιση.
Η συμφωνία επικεντρώνεται στο φόρο εισοδήματος και στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού που πρέπει να θεσπίσει άμεσα η Αθήνα για να ξεκλειδώσει τις επόμενες δόσεις, ώστε να μπορέσει να είναι συνεπής στις οικονομικές τις υποχρεώσεις.
Και παρ' όλο που το περίγραμμα της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών έχει αποσαφηνιστεί, πρέπει να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές μεταξύ των πιστωτών.
«Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, επιθυμούν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες και τους φορολογούμενους, έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Ελλάδα να ανταποκριθεί σε μη ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα, παρ' όλο που έχουν αποδεχθεί την ανάγκη για πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Κόντρα, όμως, σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα φαίνεται να έχουν πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά το κοινωνικό κόστος της λιτότητας είναι όλο και πιο απαράδεκτο.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται «μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», οι Financial Times επισημαίνουν ότι πλέον η ευθύνη περνάει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ώστε να βρει τρόπους για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Η ανάλυση του Peterson Institute

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιλογές των δανειστών είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετική ανάλυση του Peterson Institute, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε κάθε σενάριο, το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και η ελληνική «έχουν την ηθική ευθύνη για τον τερματισμό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων μικροπολιτικών κάθε φορά πλησιάζει μια ημερομηνία αποπληρωμής χρέος.
Η Ελλάδα έχει πλέον υποστεί ύφεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.
Η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις.
Η συνεχής αβεβαιότητα για το πρόγραμμα διάσωσης ζημιώνει τις επενδύσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να αρχίσει επιστρέφει στον δρόμο της ανάκαμψης».



(Πρώτη ενημέρωση 12:28, 10 Απριλίου 2017)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης