Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρέος, πλεονάσματα και ευρωομόλογο ζητά ο Τσίπρας γνωρίζοντας ότι η συμφωνία «δε βγαίνει»

Χρέος, πλεονάσματα και ευρωομόλογο ζητά ο Τσίπρας γνωρίζοντας ότι η συμφωνία «δε βγαίνει»
Ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο γνωρίζουν όσο κανείς άλλος ότι η συμφωνία αποτελεί ένα «βαρύ τέταρτο μνημόνιο»... 
Απολύτως στοχευόμενη και με συγκριμένο αποδέκτη το Βερολίνο ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την ανάγκη δημιουργία ευρωομολόγου τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και την λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Ήρθε η ώρα, να υπάρξει μία ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας , όλοι μας συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, τα επόμενα βήματα, που θα αφορούν τόσο σε ένα λογικό πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο όμως και στα μεσοπρόθεσμα εκείνα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού για να «σπείρει» λίγο αργότερα στο ευρωπαϊκό ακροατήριο την ιδέα για «τη δυνατότητα και την προοπτική, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό Επιτελείο γνωρίζουν όσο κανείς άλλος ότι η συμφωνία που κυοφορείται με τους δανειστές για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης αποτελεί ένα «βαρύ τέταρτο μνημόνιο» το οποίο θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την λήξη του τρίτου το 2018.
Με δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετίας, κάτι που διατύπωσε ευθέως στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίρπας αναζητά το νέο αφήγημα αλλά και τους οικονομικού μηχανισμούς που ενδεχομένως να βγάλουν τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Άλλωστε, χωρίς ρύθμιση του χρέους και «λογικευμένα» πρωτογενή πλεονάσματα που να είναι εφικτά για το 2019 και μετά η συμφωνία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή θα είναι «ετεροβαρής», πολιτικά και οικονομικά «μη διαχειρίσιμη» και «ταπεινωτική» για την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αν πεισθούν οι δανειστές να δώσουν ικανοποιητικά και πρωτίστως ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το Βερολίνο να μετακινηθεί από την θέση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μια τουλάχιστο πενταετία τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να πείσει έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα ότι η συμφωνία αν και καθυστερημένη έχει θετικά για την οικονομία στοιχεία.
Και αυτό γιατί το αφήγημα των «θετικών αντίμετρων» για να μπορεί να «πιάσει τόπο» και να πείσει πρωτίστως τους πολίτες ότι το πρόγραμμα «βγαίνει», θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτοί και πως υπάρχει ελπίδα κάποια αντίμετρα να «ενεργοποιηθούν.
Άλλωστε, και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οι διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν στην ψηφοφορία και το μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί αυτές οι διαφοροποιήσεις να μεταφερθούν από το κόμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα στην κρίση ψηφοφορία για τη συμφωνία της β’ αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός και το επόμενο διάστημα θα κινηθεί με γνώμονα την πολίτική παρέμβαση καθώς τα τσεχικά κλιμάκια έχουν σαφή εντολή για το πώς θα αποτυπώσουν τη συμφωνία στα χαρτί που θα μπουν οι υπογραφές. Αυτό φάνηκα και από το κείμενο διακήρυξης της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη.
Η έκτη πρόταση των χωρών μελών αναφέρει πως «συμφωνούμε ως προς την ανάγκη για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών μας μοντέλων του κράτους πρόνοιας …σε ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των εθνικών αρμοδιοτήτων» φωτογραφίζει ευθέως το ελληνικό αίτημα για πλήρη σεβασμό τους ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης