Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενστάσεις και προβληματισμός από τράπεζες και φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ενστάσεις και προβληματισμός από τράπεζες και φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν από την γραφειοκρατία που διέπει το νόμο θα επιβαρύνουν την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» 
Σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα, το εύρος της εφαρμογής, την ταχύτητα των διαδικασιών αλλά και την πληθώρα εξαιρέσεων (κυρίως κλάδων επαγγελματιών - φυσικών προσώπων) που δεν εντάσσονται στον νόμο, διατυπώνου οι φορείς για το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Βασίλης Αλεξανδής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ.α δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού διατυπώνοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την κατάθεσή του.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς ανέφερε ότι ο νόμος δεν επιλύει τα προβλήματα γραφειοκρατίας, οι διαμεσολαβητές είναι λίγοι στον αριθμός και πρέπει να καταργηθεί ο περιορισμός του αριθμούς τους, ενώ η μισθοδοσία τους θα πρέπει καταβάλλεται ισομερώς και να ορίζεται με βάση την υπόθεση και το οικονομικό εύρος της.
Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν από την γραφειοκρατία που διέπει το νόμο θα επιβαρύνουν την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στις τράπεζες και επανέλαβε ότι σε ότι ο νόμος θα έπρεπε να καλύπτει τα επιχειρηματικά δάνεια και να μην επεκτείνεται σε ατομικές οφειλές των επιχειρηματιών.
Επέμεινε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε το ύψος του δανείου για να μπορεί να ενταχθεί στον νόμο να είναι τα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 που είναι τώρα.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη δικαιοσύνη αναφέροντας ότι ήδη εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση της διαδικασία και η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα να γίνεται από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
Βελτιωτικές παρεμβάσεις για την «αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε αυτός να οδηγεί στην ταχεία συμβιβαστική και φιλική διευθέτηση των οφειλών μιας επιχείρησης» ζητεί ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών- ΟΠΕΜΕΔ.
Ο Γ.Γ. του ΟΠΕΜΕΔ, Ν. Κανελλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί ευθέως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ενώ είναι μάλλον ευδιάκριτη η προσδοκία για την οριστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Το νομοσχέδιο αφορά ευθέως εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης, με αξιοποίηση των διαμεσολαβητών-συντονιστών, ανέφερε ο Γ.Γ. του ΟΠΕΜΕΔ και ζήτησε την άρση του «αδικαιολόγητου ποσοτικού περιορισμού» στον αριθμό των διαμεσολαβητών- συντονιστών, την επικύρωση του πρακτικού της συμφωνίας με διάταξη προέδρου, χωρίς δικάσιμο και όχι από πολυμελή δικαστική σύνθεση, την διασφάλιση της εχεμυθείας και εμπιστευτικότητας όλης της διαδικασίας, καθώς και την καθιέρωση ειδικότερης διαδικασίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης