Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πηγές ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για την Ελλάδα

Πηγές ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο για την Ελλάδα
«Θα προσεγγίσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στο ζήτημα της Ελλάδας, ανέφερε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θα προσεγγίσουμε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με ανοιχτό μυαλό», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος παραμένει σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους φίλους για το θέμα της Ελλάδας, προσβλέποντας στους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την χώρα μας.
Ο αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους, ενόψει της εαρινής (21-23 Μαΐου 2017) συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Χθες, η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Christine Lagarde, χαρακτήρισε αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του Ταμείου, ζητώντας από τους Ευρωπαίους τον εκ των προτέρων προσδιορισμό των μέτρων.
Μιλώντας σε συνέδριο του Bruegel, η κα Lagarde ξεκαθάρισε ότι το Δ.Ν.Τ. δεν ζητά επιπλέον λιτότητα για την Ελλάδα, αλλά την εφαρμογή του πλαισίου που συμφωνήθηκε το 2016.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε ότι πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν εκ των προτέρων οι λεπτομέρειες.
Όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις συζητήσεις για την Ελλάδα».
Το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.
Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο Δ.Σ. του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.
Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.
Όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η κα Lagarde τόνισε πως αυτό που θα επιθυμούσε το Δ.Ν.Τ. είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

(Πρώτη ενημέρωση 21:54, 13 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης