Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Απαραίτητη μερικώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο ρόλος της DSA

ΔΝΤ: Απαραίτητη μερικώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο ρόλος της DSA
Ο κ. Obstfeld προσέθεσε ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους 
Ως «απαραίτητη σε κάποιο βαθμό» χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Maurice Obstfeld, ο οποίος παρουσίασε σήμερα 18 Απριλίου 2017 την έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Απαντώντας σε ερώτηση της Ε.Ρ.Τ., ο κ. Obstfeld σημείσωε πως το Δ.Ν.Τ. θεωρεί πως σε κάποιο βαθμό η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη, ενώ προσέθεσε ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Νωρίτερα σήμερα, το Ταμείο προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του Outlook για την Παγκόσμια Οικονομία, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, για το ΑΕΠ του 2016 το Ταμείο εκτιμά μηδενική πρόβλεψη από ανάπτυξη +0,1% που ήταν η πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2016, με βάση τις νέες εαρινές προβλέψεις.
Για το 2017 προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,2% έναντι 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και για το 2018 ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.
Μεσοπρόθεσμα ωστόσο η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022.
Παρά ταύτα ο Ταμείο υποστηρίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει μακροχρόνια ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης χωρίς υψηλό πληθωρισμό, το λεγόμενο δυνητικό ΑΕΠ (potential output), παραμένει πολύ χαμηλή .
Όσον αφορά τους στόχους για το πλεόνασμα, το Ταμείο φαίνεται πως εμμένει στις εκτιμήσεις του καθώς όπως αναφέρει:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έχει βασιστεί «στα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν από το Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου».
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στηρίζονται στις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. με βάση τα τελευταία ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους».
Mε βάση τις προβλέψεις του Οκτωβρίου 2016, το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι το πλεόνασμα το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 1,6%.
Οι προβλέψεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους αναμένονται στην ειδική έκθεση Fiscal Monitor, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο 19 Απριλίου 2017.
Όσον αφορά την ανεργία, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβληματίζουν, καθώς για το 2017 θα διαμορφωθεί στο 21,9% αντί 21,3%, ενώ για το 2018 δεν προβλέπεται υποχώρηση της κάτω από τα επίπεδα του 21%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει στο 1,3% από το 0,6% του Οκτωβρίου, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερες.
Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 1,4%, με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2022.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Δ.Ν.Τ. βλέπει οριακό έλλειμμα 0,3% φέτος έναντι 0,6% το 2016, ισοσκελισμό το 2018 και πλεόνασμα 0,1% το 2022.
Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης