Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ΔΝΤ καθορίζει το πολιτικό αφήγημα των Τσίπρα, Μητσοτάκη και κρίνει τις τύχες τους…

Το ΔΝΤ καθορίζει το πολιτικό αφήγημα των Τσίπρα, Μητσοτάκη και κρίνει τις τύχες τους…
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβισμένες στα σχέδια των δανειστών
Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 -23 Απριλίου στις ΗΠΑ) είναι ο πρώτος και ενδεχομένως ο πλέον καθοριστικός σταθμός μιας σειράς κρίσιμων ορόσημων όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Καθώς στη Σύνοδο αυτή θα καθοριστούν αφενός τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αφετέρου το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μέτρα, τα οποία πέρα από ότι θα απαντήσουν οριστικά στο εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το τι έπεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά και για την «τύχη» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ποντάρει στο θετικό σενάριο.
Καθώς γνωρίζει ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο τόσο της αξιολόγησης όσο και της συμφωνίας δεν μπορεί να τραβήξει άλλο.
Καθώς και ότι χρειάζεται ένα ικανοποιητικό αντίβαρο στα νέα βαριά μέτρα που θα φέρει στη Βουλή, προκειμένου να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα θετικό πολιτικό αφήγημα.
Το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι με τα μέτρα αυτά, με το σύνολο της συμφωνίας ανοίγει και ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και από την κρίση.
Και για αυτό οι αποφάσεις του ΔΝΤ στις 21 -23 Απριλίου είναι καθοριστικές για την κυβέρνηση.
Διότι εάν πράγματι τα όσα αποφασιστούν δώσουν έναν ρεαλιστικό και ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το ελληνικό χρέος, τότε ανοίγεται και ένας καθαρός δρόμος για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Της οποίας μέλημα στο εξής θα είναι να τρέξει, να επιτύχει τους στόχους και να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη αρνητική εικόνα της κυβέρνησης.
Αλλά η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλο αφήγημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Και γνωρίζει ότι το μόνο αφήγημα της είναι η φυγή προς τα εμπρός.
Και από αυτήν την πορεία θα κριθεί το κατά πόσο θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία της και για το εάν θα προλάβει να κάνει όλα εκείνα τα βήματα που θα της επιτρέψουν να επανακάμψει και να σταθεί δυναμικά και πάλι στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Η θέση της κυβέρνησης είναι πραγματικά δύσκολη.
Εξίσου δύσκολη όμως είναι και αυτή της ΝΔ.
Η οποία και αυτή μοιάζει να μη διαθέτει πολιτικά επιχειρήματα με θετικό πρόσημο.
Διότι μπορεί να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τεράστια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι σίγουρο ότι θα καρπωθεί από τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά πλέον εδραιώνεται η αντίληψη ότι ούτε πειστική πρόταση διαθέτει ούτε εναλλακτική αποτελεί στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Άλλωστε η παραδοχή που γίνεται από στελέχη της ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και εκλογικής νίκης της ΝΔ, θα εφαρμοστούν τα μέτρα της συμφωνίας Τσίπρα και μετά θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, είναι ενδεικτική.
Τσίπρας και Μητσοτάκης δυσκολεύονται να παρουσιάσουν ένα θετικό πολιτικό αφήγημα.
Ή καλύτερα δεν διαθέτουν.
Το αφήγημα τους εξακολουθεί να συναρτάται, ή καλύτερα να εξαρτάται από τις αποφάσεις του ΔΝΤ και των δανειστών.
Και αυτό είναι η αισιόδοξη προοπτική.
Διότι σε περίπτωση που στη Σύνοδο του ΔΝΤ δεν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο και υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση ή αδιέξοδο, τότε όλες οι σημερινές «σταθερές» τινάζονται στον αέρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης