Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές σε ελληνική κυβέρνηση: Μεγάλο πλεόνασμα (4%) δεν σημαίνει και νέες παροχές - Ότι δώσατε, δώσατε

Δανειστές σε ελληνική κυβέρνηση: Μεγάλο πλεόνασμα (4%) δεν σημαίνει και νέες παροχές - Ότι δώσατε, δώσατε
Προς παραδειγματισμό της Ελλάδας, Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν «μπλοκάρει» κάθε σχέδιο κοινωνικής πολιτικής 
«Πάγο» στο ελληνικό αίτημα για έξτρα παροχές το 2017 βάζουν οι δανειστές παρά την μεγάλη επιτυχία της Αθήνας με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κινηθεί σε επίπεδα κοντά στο 4% του ΑΕΠ.
Αν και η ελληνική πλευρά έχει αυτή την δυνατότητα αφού το τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ενσωματώνει πρόβλεψη για διάθεση ενός ποσού ως το 30% από το υπερβάλλον πλεόνασμα, εντούτοις τουλάχιστον σε αυτή την φάση που η δεύτερη αξιολόγηση είναι ανοικτή δεν μπορεί να το κάνει.
Προς παραδειγματισμό της Ελλάδας, Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν «μπλοκάρει» κάθε σχέδιο κοινωνικής πολιτικής που έχει εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τα όσα συνέβησαν τα Χριστούγεννα με τις παροχές 667 εκατ. ευρώ που διένειμε ο Πρωθυπουργός σε συνταξιούχους (13η σύνταξη) και νησιά (αναστολή αύξησης του ΦΠΑ).
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ ενώ αυτό που θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός θα υπερβαίνει το 3,7% ή τα 6,7 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews» και θα προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ.
Τούτο δημιουργεί ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια όπου οι στόχοι για τα πλεονάσματα αυξάνουν σταδιακά στο 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. από το 2018 και μετά) και με το ΔΝΤ να ζητάει μέτρα ακόμη και από το 2018 για να μπορέσουν να επιτευχθούν.
Η ίδια, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα ότι «ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό, δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις.
Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο», πρόσθεσε.
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι σημερινές προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά και τα πλεονάσματα της Αθήνας στο πλαίσιο του Fiscal Monitor.
Παρότι αυτά τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, καθώς σύμφωνα με το World Economic Outlook στηρίζονται σε αυτά που δόθηκαν στο Eurogroup της 15ηςΦεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου εντούτοις δίνουν ένα στίγμα.
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016 είναι μέσα στα βασικά «όπλα» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη που αύριο το πρωί ταξιδεύουν για Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι δύο άνδρες σαφώς και θα υπερασπιστούν το αίτημα για μεγαλύτερα αντίμετρα από το 1% του ΑΕΠ το 2018 αν το πρωτογενές αποτέλεσμα κινηθεί πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για το ποσό πάνω από το 3,5% ώστε αυτό να μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.
Το αρνητικό για την Ελλάδα είναι ότι το ΔΝΤ θα έχει τον τελευταίο λόγο για την πιστοποίηση της δημοσιονομικής πορείας, δηλαδή για την επίτευξης του στόχου ώστε εκτός από τα μέτρα να μπορούν να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα από 1.1.2019 ή μόνο εφόσον πιστοποιηθεί μικρότερο πρωτογενές από το 3,5%.
Παράλληλα, το Ταμείο θα μπορεί να διατυπώνει άποψη ακόμη και για τα πιστοποιημένα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης